Mkb in de problemen: een derde van kleine ondernemers overweegt te stoppen
Bijna een derde van de mkb'ers en zzp'ers overweegt te stoppen als ondernemer. Mkb'ers noemen vooral de hoge investeringskosten om competitief te blijven als problematisch, terwijl zzp'ers overwegen te stoppen vanwege nieuwe wetgeving rondom schijnzelfstandigheid. Voor velen lijkt een vaste baan in loondienst het alternatief, aldus het Financieel Dagblad.
De problemen voor mkb'ers en zzp'ers
31 procent van de mkb'ers en zzp'ers overweegt hun bedrijf te verkopen of te stoppen als ondernemer. Met name een vaste baan in loondienst wordt vanwege het vaste salaris en de zekerheid die hierbij komt kijken, genoemd als reden door kleine ondernemers om over te stappen naar een baan in loondienst.
Deze trend blijkt uit de Kleinbedrijf Index (KBI), een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht, Qredits en Ondernemend Nederland. In het onderzoek worden bijna duizend ondernemers en zzp'ers bevraagd. De resultaten zijn 'schokkend groot', aldus de onderzoekers. Echter, de vraag of ondernemers willen stoppen werd pas dit kwartaal voor het eerst gesteld in het KBI. Daardoor is niet duidelijk of er sprake is van een stijging.
Het positieve nieuws is dat slechts 4,4 procent van de mkb'ers verwacht dat ze de komende zes maanden hun bedrijf zullen stoppen. De Kamer van Koophandel (KvK) ziet echter wel dat het aantal bedrijven dat stopt, fors groeit. Afgelopen kwartaal stopten 34.000 bedrijven, een stijging van maar liefst vijftien procent.
Ondanks het aantal mkb'ers dat stopt, blijkt ook dat de omzet van mkb'ers stijgt. Ruim tachtig procent van de ondernemers geeft aan dat hun omzet groeit of aan het herstellen is na eerdere tegenvallers. Volgens lector Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht, in gesprek met het Financieel Dagblad, is hierbij echter een kanttekening te plaatsen: 'De groei is nog niet te zien in de nettomarges. Als je meer omzet draait, maar je kosten groeien net zo hard mee, dan schiet je weinig op.'