Hypocrisie bij Ministerie van Financiën: regels gelden alleen voor anderen
Het ministerie van Financiën blijft volgend jaar zelfstandigen inhuren voor de hersteloperatie Toeslagen, ondanks aanhoudende kritiek van de Algemene Rekenkamer en woede uit zzp-kringen. Een nieuwe regeling laat tussenpersonen boetes en naheffingen doorberekenen aan het ministerie, wat leidt tot felle reacties uit andere sectoren.
Vanaf 1 januari 2025 worden strengere regels ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Bedrijven die zzp’ers inzetten als schijnzelfstandigen riskeren forse boetes en naheffingen. Maar voor het ministerie van Financiën geldt een andere aanpak: tussenpersonen die zzp’ers leveren aan het ministerie, mogen eventuele boetes en naheffingen doorrekenen. Deze worden door de Dienst Toeslagen vergoed, mits er bewijsstukken worden overlegd.
Volgens vaksite Zipconomy staat deze clausule expliciet in een brief aan de tussenpersonen: "Als u na 1 januari 2025 een naheffing krijgt van de werknemerspremies, dan zal de Dienst Toeslagen deze naheffing vergoeden, inclusief de eventuele boete die betrekking heeft op het werknemerspremiegedeelte."
Hoewel het ministerie benadrukt dat de regeling per saldo geen extra kosten met zich meebrengt omdat het geld binnen de overheid blijft, roept deze aanpak vragen op over de geloofwaardigheid en het morele kompas van het ministerie. De regeling stuit op woede bij zzp’ers in andere sectoren. Zij krijgen te maken met strengere controles en riskeren hoge boetes als zij niet voldoen aan de regels. Dat het ministerie zichzelf uitzondert, voelt als meten met twee maten.
Zelfstandigen in de zorg, bouw en andere sectoren, die al hard worden geraakt door de nieuwe regels, noemen de regeling "hypocriet". "Hoe kan de Belastingdienst bedrijven straffen, terwijl ze zelf geen orde op zaken stellen?" klinkt het.
Het ministerie zegt dat de regeling noodzakelijk is om de hersteloperatie Toeslagen voort te zetten. De Algemene Rekenkamer gaf vorig jaar echter al aan dat het ministerie zichzelf hiermee in een uitzonderingspositie plaatst. Toen werd vastgesteld dat minstens 752 zelfstandigen bij Financiën werkten via een dergelijke constructie. Dat ondermijnt de geloofwaardigheid van de Belastingdienst, stelde de Rekenkamer.
"Als belastinginspecteurs strenger moeten controleren, terwijl hun eigen organisatie honderden uitzonderingen toestaat, wordt het moeilijk om het beleid serieus te nemen," aldus een eerder rapport van de Rekenkamer.