Hongarije vecht Brusselse asielboete aan: ‘We beschermen onze grenzen’
De Hongaarse regering heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen een boete van de Europese Commissie vanwege het migratiebeleid van het land. Volgens de Hongaarse minister van Justitie gaat het om een onacceptabele straf die in strijd zou zijn met de belangen van het land. De zaak lijkt een nieuw hoofdstuk in de gespannen relatie tussen Hongarije en Brussel.
De Europese Commissie heeft de zaak aangespannen bij het Europese Hof van Justitie (ECJ), dat Hongarije een eenmalige boete van 200 miljoen euro oplegde. Bovendien moet het land vanaf nu een miljoen euro per dag betalen zolang het niet voldoet aan de Europese migratieregels. Dit besluit komt voort uit langdurige spanningen tussen Brussel en Boedapest over de strikte Hongaarse aanpak van migratie.
In een officiële verklaring noemde de Hongaarse regering het bedrag “brutaal” en benadrukte dat de boete zeven keer hoger ligt dan wat de Europese Commissie oorspronkelijk had voorgesteld.
Hongaarse reactie: juridische stappen en internationale expertise
De Hongaarse regering maakt duidelijk dat zij niet van plan is de boete te accepteren. “We zullen ons verzetten tegen de druk en deze beslissing juridisch aanvechten,” aldus een verklaring van het ministerie van Justitie. Voor deze juridische strijd is een bedrag van 600 miljoen forint (ongeveer 1,5 miljoen euro) gereserveerd, waarmee internationale juridische experts worden ingeschakeld om de Hongaarse belangen te verdedigen.
De regering heeft in september al aangekondigd dat zij zich zou verzetten tegen de beslissing. In een recent besluit heeft de minister van Justitie opdracht gekregen om de juridische mogelijkheden te onderzoeken om de gevolgen van de uitspraak van het ECJ te voorkomen.
Waarom deze boete?
De boete is opgelegd vanwege Hongarije’s migratieregels, die volgens Brussel in strijd zijn met de Europese wetgeving. Hongarije handhaaft een streng grensbeleid dat het toelaten van asielzoekers bemoeilijkt. De Europese Commissie stelt dat dit beleid in strijd is met de Europese verplichtingen op het gebied van mensenrechten en migratie.
Hongarije wijst deze beschuldigingen resoluut van de hand. In een verklaring benadrukte de regering dat het beleid bedoeld is om “de wil van het Hongaarse volk te handhaven en de grenzen te beschermen tegen illegale migranten”.
Brussel versus Boedapest: een breder conflict
De juridische strijd over migratie is slechts een van de vele geschillen tussen Brussel en Hongarije. De Hongaarse regering, onder leiding van premier Viktor Orbán, staat vaak lijnrecht tegenover de EU als het gaat om migratie, rechtsstaat en persvrijheid. Orbán heeft herhaaldelijk betoogd dat Brussel de soevereiniteit van Hongarije aantast en de democratische keuzes van het Hongaarse volk niet respecteert.
De migratiekwestie is voor Hongarije symbolisch. Orbán heeft zijn politieke carrière deels opgebouwd rondom zijn harde standpunt tegen illegale migratie en benadrukt vaak dat hij “de Europese christelijke cultuur beschermt”.
Impact en vooruitzichten
De boete en de juridische strijd zullen naar verwachting de spanningen tussen Hongarije en de EU verder doen oplopen. Terwijl Brussel aandringt op naleving van EU-regels, blijft Hongarije vasthouden aan zijn beleid. Of de juridische stappen van Hongarije enige invloed zullen hebben op de boete, is nog onduidelijk.
Volgens het Hongaarse ministerie van Justitie blijft het land vasthouden aan zijn grensbeleid. “Wij blijven onze grenzen beschermen en zullen ons beleid niet aanpassen aan druk vanuit Brussel,” aldus de verklaring.