Inflatie schiet door het dak: hoogste inflatie in anderhalf jaar
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was december een dure maand als het aankomt op inflatie. Met een gemiddelde inflatie van 4,1 procent in december 2024 was dit de hoogste inflatie in anderhalf jaar tijd. Daarmee lijkt het einde van de forse prijsstijgingen in Nederland nog niet in zicht.
Forse inflatie in december
De afgelopen jaren is het niemand ontgaan dat de prijzen van onder andere energie en boodschappen flink zijn toegenomen. In 2024 waren met name de prijzen van drank (met en zonder alcohol), tabak en huur het meest toegenomen. Dit kwam onder andere door accijnsverhogingen en stijgende energieprijzen in de laatste maanden van 2024.
Ondanks dat andere producten, zoals levensmiddelen, minder hard stegen, waren er weinig producten die goedkoper zijn geworden. Alleen een klein aantal producten, waaronder huishoudelijke apparaten, vloerbedekking en speelgoed, werd een procent goedkoper.
Het CBS zal later komen met cijfers waarom de inflatie met name in december 2024 zo erg is toegenomen. Tot nu toe is wel al duidelijk dat de diesel- en benzineprijzen fors opliepen in december en bijdroegen aan de toenemende inflatie.
Ondanks dat de inflatie in december erg hoog was, was er ook in de rest van 2024 sprake van flinke inflatie. In totaal was er over heel 2024 een inflatie van 3,3 procent. Dat is vergelijkbaar met de inflatie van 2023. Wel is er een groot verschil in de inflatie van december 2023 en december 2024. Waar deze in 2024 uitkwam op 4,1 procent, was deze in december 2023 'slechts' 1,2 procent.
De zorgen over de inflatie nemen toe, omdat de gemiddelde Europese inflatie aan het zakken is richting de twee procent. Daarmee is de hoge inflatie in Nederland steeds meer een uitzondering ten opzichte van andere Europese landen. De Nederlandse Bank waarschuwde al eerder dat de verwachting is dat ook in 2025 de inflatie in Nederland nauwelijks zal dalen.