Amerikaanse senaat wil detentie voor criminele migranten
De Amerikaanse Senaat heeft maandag de Laken Riley Act goedgekeurd. Dit wetsvoorstel, gericht op strengere detentie van migranten zonder verblijfsvergunning die van misdrijven worden verdacht, is daarmee een stap dichter bij ondertekening door president Trump. Het wetsvoorstel kreeg steun van 64 senatoren, waaronder 12 Democraten.
De wet is genoemd naar Laken Riley, een studente die vorig jaar werd vermoord door een Venezolaanse migrant. De Republikeinen willen met deze wet voorkomen dat migranten die verdacht worden van ernstige misdrijven op vrije voeten blijven.
"Deze wet zorgt ervoor dat illegale migranten die stelen of een politieagent aanvallen, in hechtenis blijven en niet opnieuw de straat opgaan", zei Senaatsleider John Thune (R-S.D.) voor de stemming.
Ondersteuning van Democraten
Hoewel het wetsvoorstel op fel verzet stuitte binnen de Democratische partij, stemden 12 Democratische senatoren voor. Onder hen waren prominente leden zoals John Fetterman en Raphael Warnock, vooral uit staten waar kiezers grensbeveiliging als prioriteit zien.
Toch waren er zorgen. Senator Chris Murphy noemde de wet "een grap" en waarschuwde dat de uitvoering door een gebrek aan middelen nauwelijks mogelijk is. Het wetsvoorstel zou volgens het Department of Homeland Security 27 miljard dollar kosten in het eerste jaar.
Tijdens de debatten werden slechts drie amendementen in stemming gebracht. Twee daarvan werden aangenomen:
- Assault on Law Enforcement Amendment: Een voorstel van senator John Cornyn dat bepaalt dat migranten die een politieagent aanvallen, direct worden vastgehouden.
- Sarah’s Law: Ingediend door senator Joni Ernst, voegt dit amendement ernstige misdrijven met dodelijke afloop toe aan de lijst van detentiecriteria.
De enige Democratische poging om het wetsvoorstel te wijzigen, door de bevoegdheid van staatsadvocaten om federale immigratieambtenaren aan te klagen te beperken, werd verworpen.
Kosten en controverse
Een groot pijnpunt blijft de financiering. Critici wijzen erop dat er onvoldoende middelen zijn om de wet effectief te handhaven. Het plan geeft Immigratie- en Douanehandhaving (ICE) de bevoegdheid om migranten direct na arrestatie vast te houden, maar zonder extra financiering dreigt het systeem te overbelasten.
"Deze wet maakt het land niet veiliger", zei Murphy. "Het claimt streng te zijn, maar biedt geen middelen om dat waar te maken."
De wet moet nu terug naar het Huis van Afgevaardigden, waar eerder een iets andere versie werd goedgekeurd. Pas daarna kan de wet naar president Trump, die al heeft aangegeven het voorstel te steunen.