Wilders dient Kamervragen in over 'woke' OM: 'Stop met deze onzin!'
De PVV heeft felle kritiek op het Openbaar Ministerie (OM) vanwege een onderzoek naar Omroep Ongehoord Nederland. Het OM onderzoekt of de omroep mogelijk discrimineerde door in een vacaturetekst specifiek op zoek te gaan naar een ‘man of vrouw’ en niet naar een ‘X’, een aanduiding voor non-binaire personen. Drie PVV-Kamerleden, waaronder Geert Wilders, hebben hierover Kamervragen ingediend bij de ministers van Justitie en Veiligheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Volgens Wilders is het onderzoek ‘krankzinnig’ en een voorbeeld van ‘woke’ beleid bij het OM. “Stop met deze onzin en ga echte boeven vervolgen”, schrijft hij op X (voorheen Twitter).
Vacaturetekst leidt tot juridisch onderzoek
De aanleiding voor de Kamervragen is een vacature voor een nieuwe hoofdredacteur bij Omroep ON!. In de omschrijving stond dat de omroep op zoek was naar een ‘man of vrouw, geen X’. Dit leidde tot meldingen over mogelijke discriminatie, waarop het OM besloot een onderzoek te starten.
De Kamerleden van de PVV vinden het onbegrijpelijk dat justitie hier tijd aan besteedt, terwijl er volgens hen ‘belangrijkere zaken zijn’. In de Kamervragen vraagt de partij of de minister het niet vreemd vindt dat het OM “zegt geen tijd te hebben voor vervolging van XR-snelwegblokkeerders en vrijwel alle Jodenjagers in Amsterdam vrijuit laat gaan”, maar “wel tijd heeft voor een vacaturetekst bij ON!”.
Politieke en maatschappelijke discussie
Het onderzoek naar Omroep ON! raakt aan een bredere maatschappelijke discussie over gender en diversiteit. Sinds enkele jaren hanteren steeds meer bedrijven en instellingen inclusief taalgebruik in vacatureteksten en vermijden termen als ‘man’ of ‘vrouw’ om ook non-binaire personen aan te spreken.
Volgens de PVV is dit een ‘woke-agenda’ die bedrijven en organisaties wordt opgedrongen. In de Kamervragen stelt de partij dat er ‘biologisch gezien slechts twee geslachten zijn’ en dat ON! zelf moet kunnen bepalen hoe de omroep zijn personeel werft. “Is de minister het met de PVV eens dat Ongehoord Nederland over haar eigen HR-selectie gaat?” luidt een van de vragen.
Tegenstanders van deze stelling wijzen erop dat Nederlandse wetgeving discriminatie op basis van genderidentiteit verbiedt en dat bedrijven zich daaraan moeten houden.
OM onder vuur om prioriteiten
De Kamervragen leggen ook een ander probleem bloot: de prioriteiten van het OM. Volgens de PVV zou het OM zich moeten richten op zaken als criminaliteit, veiligheid en misdaadbestrijding in plaats van op een vacaturetekst. “Welke maatregelen gaat de minister nemen om de prioriteiten van het OM op orde te krijgen en Nederland daadwerkelijk veilig te maken?”, vragen de Kamerleden.
Deze kritiek komt niet uit het niets. De afgelopen maanden klonk er vaker kritiek op het OM vanwege de manier waarop het prioriteiten stelt in opsporing en vervolging. Zo ontstond er veel ophef over de aanpak van klimaatactivisten die snelwegen blokkeerden en over de lage pakkans bij bepaalde vormen van straatcriminaliteit.
De PVV wil dat de ministers voor het einde van volgende week reageren op de vragen. Of het OM het onderzoek daadwerkelijk zal doorzetten en of Omroep ON! in de problemen komt, blijft voorlopig onduidelijk.
Kamervragen samen met collega’s @mkvdvelde en @vandijkPVV over het krankzinnige onderzoek van het woke @Het_OM tegen @ongehoordnedtv. Stop met die onzin en ga echte boeven vervolgen! pic.twitter.com/GW7ek7FNFf
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 5, 2025