Wilders trekt aan de bel: 'NSC moet luisteren anders nieuwe verkiezingen!'
![Wilders Wilders](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/60b7b37a6051e1a8522c30dc855265a0/wilders.jpg)
PVV-leider Geert Wilders waarschuwt regeringspartij NSC om geen concessies te doen aan de nieuwe asielwetten. Via het sociale platform X dreigde hij expliciet met nieuwe verkiezingen als NSC vasthoudt aan mogelijke aanpassingen naar aanleiding van het advies van de Raad van State.
De coalitiepartijen PVV, BBB en VVD willen de nieuwe asielwetten snel doorvoeren. Ze stellen dat Nederland minder aantrekkelijk moet worden voor asielzoekers en zien een snelle uitvoering als noodzakelijk. Het kritische advies van de Raad van State over de uitvoerbaarheid van de wet wordt door deze partijen terzijde geschoven. In een persstatement schrijft Wilders het volgende: 'Het is echt de hoogste tijd om te kiezen voor de belangen van de Nederlander en niet van vreemdelingen! Dus moeten deze strenge asielwetten – de Wet invoering tweestatusstelsel en de Asielnoodmaatregelenwet - snel en ongewijzigd worden ingevoerd. Ook de wetten die een verbod regelen op het voorrang geven aan statushouders op het krijgen van huurwoningen én het intrekken van de vermaledijde Spreidingswet zullen op zeer korte termijn moeten worden ingediend.'
Jullie spelen met vuur @NwSocContract en @PieterOmtzigt. Na opgeven Noodwet geen wijzigingen meer. Anders mag de kiezer zich uitspreken. pic.twitter.com/9kC8B0ChPT
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 10, 2025
NSC daarentegen wil het advies wél verwerken. Kamerlid Diederik Boomsma benadrukt dat wetten uitvoerbaar moeten zijn, vooral voor instanties zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zijn partij dringt er bij het kabinet op aan om de opmerkingen van de Raad van State mee te nemen voordat de wet definitief wordt ingediend.
De oppositiepartijen zijn fel tegen de voorgestelde asielwetgeving. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri noemt de plannen ‘schadelijke symboolpolitiek’ en stelt dat ze de problemen alleen maar vergroten. Ook D66 en de ChristenUnie verzetten zich tegen de koers van het kabinet. Zij pleiten voor betere Europese samenwerking in plaats van strengere nationale maatregelen.
De toenemende verdeeldheid binnen de coalitie kan leiden tot een politieke crisis. Wilders’ dreigement om de stekker uit de regering te trekken, zet NSC onder druk om alsnog akkoord te gaan met de harde asielaanpak.