PVV dwingt acceptatieplicht voor banken af: einde aan bankcensuur?
![ING ING](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/268395f62c24866b7da48968de7ea1d1/ing.jpg)
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van PVV-Kamerlid Chris Faddegon. Banken mogen voortaan niet meer op politieke gronden klanten weigeren. Daarmee worden burgers en instellingen beschermd tegen ideologische uitsluiting bij financiële instellingen, meldt Cultuur onder Vuur.
Banken als politieke poortwachters
Momenteel kunnen bedrijven en organisaties door banken worden geweigerd vanwege hun ideologische opvattingen, zelfs als deze niet in strijd zijn met de wet. Het geweigerd worden door banken, ook wel 'debanking' genoemd, treft in verschillende landen bijvoorbeeld critici van overheidsbeleid. In Canada gebeurde dit bij protesten van boeren, waarbij verschillende demonstranten en donateurs werden geweigerd door hun banken.
In Nederland is een van de belangrijkste instrumenten die banken hiervoor gebruiken de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Deze wet is bedoeld om criminelen en terroristen te weren, maar kan in de praktijk worden misbruikt om politiek ongewenste partijen buiten het financiële systeem te plaatsen.
PVV-motie krijgt overweldigende steun
Chris Faddegon (PVV) diende een motie in om banken een acceptatieplicht op te leggen. 'De Kamer verzoekt de regering voor alle financiële dienstverleners in alle redelijkheid een acceptatieplicht in te voeren voor alle Nederlandse rechtsvormen, voor zover deze zich aan de Nederlandse wet houden', aldus de motie.
Met 147 stemmen voor werd het voorstel aangenomen. Alleen JA21 en Volt stemden tegen. Daarmee blijkt het voorstel zowel door rechtse als linkse partijen gesteund te worden.
Gezien de brede steun voor de wet lijkt deze ook door de Eerste Kamer te zullen komen. Het is de vraag op welke termijn dit daadwerkelijk het beleid van banken zal gaan beïnvloeden.