Brits asielbeleid wordt strenger: geen staatsburgerschap meer voor illegalen

De Britse regering heeft het immigratiebeleid aanzienlijk aangescherpt. Illegale immigranten kunnen voortaan fluiten naar een Brits staatsburgerschap. De nieuwe regels, die deze week zijn ingegaan, maken een einde aan de mogelijkheid om na tien jaar verblijf officieel Brits te worden. Minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper benadrukt dat de Labourregering ‘meer Reform moet zijn dan Reform’ als het gaat om immigratie.
Volgens Yvette Cooper is het nieuwe beleid een duidelijk signaal aan iedereen die overweegt illegaal naar het Verenigd Koninkrijk te komen. "We moeten een harde lijn trekken," zegt Cooper. De maatregel moet het Verenigd Koninkrijk onaantrekkelijker maken voor illegale immigranten. Bovendien meldt de regering trots dat het aantal gedeporteerde illegalen fors is gestegen. Sinds de verkiezingen vorig jaar zijn bijna 20.000 illegalen teruggestuurd, een toename van ruim 25 procent.
Politieke druk door opmars van Reform UK
De strengere aanpak komt niet uit het niets. Labour staat onder druk door de stijgende populariteit van Reform UK, de partij van Nigel Farage. Yvette Cooper stelt: "Ons beleid moet meer Reform zijn dan Reform", zo meldt The Guardian-journalist John Crace. Premier Keir Starmer erkent de zorgen van de bevolking, maar binnen Labour klinkt ook kritiek. Partijveteraan Diane Abbott waarschuwt: "Als kiezers immigratie het belangrijkste probleem vinden, kiezen ze voor de echte harde aanpak van Reform, niet voor onze verwaterde versie."
Labour trekt grote bedragen uit om illegalen terug te sturen. Vrijwillige vertrekkers krijgen een premie van 3.000 pond (ongeveer 3.600 euro) om hun terugkeer en integratie te bevorderen. Voor gedwongen uitzettingen is ruim 400 miljoen pond gereserveerd. De kosten lopen hoog op: een vlucht met veertig Albanezen kostte volgens The Daily Telegraph ruim een miljoen pond.
Tegelijkertijd zorgen spraakmakende asielzaken voor opschudding. Zo mocht een Pakistaanse pedofiel blijven omdat uitzetting zijn kinderen zou schaden. Een Albanese crimineel mag vooralsnog blijven omdat zijn zoontje geen kipnuggets uit zijn thuisland lust. Dit soort uitspraken roepen verontwaardiging op onder de Britse bevolking.
Nieuwe immigratiestroom dreigt
Alsof de situatie nog niet gespannen genoeg is, dreigt een nieuwe toestroom van immigranten. Een Britse rechter bepaalde dat een groep Palestijnen uit Gaza recht heeft op een visum via een regeling die oorspronkelijk was bedoeld voor Oekraïners die de oorlog ontvluchtten. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken probeerde de aanvraag af te wijzen, maar de rechter oordeelde dat dit in strijd was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
De nieuwe, harde koers van de Britse regering is bedoeld om illegale immigratie te ontmoedigen en politieke druk van Reform UK te pareren. Maar het beleid leidt ook tot verdeeldheid, zowel binnen Labour als in de samenleving. De komende tijd zal uitwijzen of de maatregelen effectief zijn of juist tot meer controverse leiden.