Verpleegkundigen ontslagen na uitspraak: 'Wij laten Israëlische patiënten sterven'

Twee Australische verpleegkundigen in Sydney zijn op staande voet ontslagen, meldt The Guardian. Ze hadden op video gezegd dat ze Israëlische patiënten niet zouden behandelen en zelfs zouden laten sterven. De beelden gingen viraal en veroorzaakten grote ophef.
De video werd opgenomen tijdens hun nachtdienst. Een Israëlische influencer kreeg het gesprek via de videoapp Chatroulette, die willekeurige gebruikers aan elkaar koppelt. De mannelijke verpleegkundige uitte direct zijn afkeer: “Je zal uiteindelijk sterven en in de hel belanden.”
Kort daarna verscheen een vrouwelijke collega in beeld. Haar woorden lieten weinig aan de verbeelding over: “Het land is van Palestina, niet van jou, klootzak.” Gevraagd wat ze zou doen met een Israëlische patiënt, antwoordde ze: “Ik zal ze niet behandelen, ik zal ze doden.”
De man, van Afghaanse afkomst, ging verder: “Je moest eens weten hoeveel Israëliërs naar dit ziekenhuis zijn gekomen en ik naar de hel heb gestuurd.” Terwijl hij dat zei, maakte hij een gebaar langs zijn keel.
The most racist people on earth come from within the Muslim world
— leekern (@leekern13) February 12, 2025
Look at the passion
Look at the psychopathic culture that wants to murder Jews
Look what parts of their culture have taught them to think and feel
These racist muslims are NURSES in an Australian hospital pic.twitter.com/DlsN4ykhRv
Ontslag en excuses
Na het verspreiden van de video identificeerde het ziekenhuis, Bankstown Hospital, de verpleegkundigen. Ze werden direct ontslagen. Minister van Volksgezondheid van New South Wales, Ryan Park, reageerde fel: “De uitspraken zijn walgelijk, ontmenselijkend en onacceptabel.” De politie startte een onderzoek naar de uitlatingen.
De mannelijke verpleegkundige liet via zijn advocaat weten spijt te hebben. Hij noemde zijn uitspraken een “grapje” en bood excuses aan aan de Joodse gemeenschap. De vrouwelijke verpleegkundige kreeg door de ophef een paniekaanval en had medische zorg nodig, vertelde haar oom.
De politie benadrukte dat er geen bewijs is dat de man daadwerkelijk Israëliërs heeft gedood. Minister Park verklaarde dat de eerste bevindingen uit het onderzoek uitwijzen dat de uitspraken geen basis in de werkelijkheid hebben.
Strenger optreden tegen haatmisdrijven
Australië kent sinds kort strengere wetten tegen haatmisdrijven, waaronder antisemitisme. De nieuwe wetgeving kwam er na een reeks antisemitische incidenten. Zo werd recent een kinderdagverblijf bij een Joodse school in brand gestoken, en werd een synagoge aangevallen terwijl er mensen binnen waren.
Onder de nieuwe wetten zijn de nazigroet en haatsymbolen strafbaar gesteld. Financiering van haatmisdrijven kan minstens drie jaar cel opleveren. Wie een aanval plant of uitvoert, riskeert minimaal zes jaar gevangenisstraf.