Links verbond roept Merz op om ‘haatzaaien’ online aan te pakken

Een groep van kerkvertegenwoordigers en linkse organisaties ziet sociale netwerken als een bedreiging voor de democratie. Zij eisen dat CDU-leider Friedrich Merz hard optreedt tegen ‘haatspraak’ als hij bondskanselier wordt.
Het linkse verbond dringt aan op strengere controle van online platforms zoals X. ‘De toename van haatzaaien in de digitale wereld verdrijft gemarginaliseerde groepen uit het publieke debat en leidt tot gevaren, ook in het echte leven', stelt de groep in een open brief aan CDU-leider Friedrich Merz, CSU-voorzitter Markus Söder en SPD-voorzitter Lars Klingbeil.
Desinformatie en ‘rechtse invloed’
Volgens de ondertekenaars bemoeilijkt desinformatie ‘een constructieve uitwisseling en beleid over urgente problemen zoals de klimaatcrisis’. Ze beweren dat de toegang tot online discussies grotendeels wordt bepaald door een handvol techbedrijven, die soms onder invloed zouden staan van ‘rechtsradicale krachten’. Als voorbeeld noemen zij Elon Musk, die volgens hen openlijk sympathie toont voor rechtse partijen.
Ook de beslissing van Facebook om minder streng op berichten toe te zien, wordt bestempeld als ‘onderdanigheid’ aan de Amerikaanse president Donald Trump. De oproep van de groep is duidelijk: de Europese wetgeving moet strikt worden gehandhaafd en alternatieve, ‘op het algemeen belang gerichte’ platforms, moeten worden bevorderd. Ze hopen dat de waarschijnlijke toekomstige bondskanselier Merz hen hierin steunt. ‘Het is aan hem om de democratische discussie te bevorderen en zo haatspraak, desinformatie en maatschappelijke verdeeldheid in te perken', stellen de ondertekenaars.
Online controle als verdediging van de democratie
De groep beweert dat een ‘open en op feiten gebaseerd debat’ bescherming biedt tegen ‘antidemocratische invloed’ en een ‘fundament is van een sterke democratie’. Daarom moet verscherpte controle van sociale media volgens hen een prioriteit worden voor de nieuwe regering.
Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere de vakbond Verdi, de Evangelische Kerk van de Palts, Greenpeace en de linkse organisatie HateAid. Laatstgenoemde beweert zich in te zetten tegen ‘haat op het internet’, maar kwam zelf in opspraak vanwege vermeende banden met Israël-haters.
Merz heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de brief. Het blijft de vraag of hij bereid is de controle op online platforms op te voeren, of dat hij vasthoudt aan de vrije meningsuiting en minder staatsbemoeienis op het internet.