Schiphol straft XR-activisten met jarenlange toegangsverboden

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) mogen jarenlang niet meer in bepaalde delen van Schiphol komen. Volgens de actiegroep gaat het om 36 mensen die in maart een brief kregen van de luchthaven. Een deel van hen krijgt een toegangsverbod van vijf jaar, anderen zelfs van tien jaar. Schiphol bevestigt het verbod.
De aanleiding is een actie van XR op 8 maart. Toen werden 67 activisten opgepakt omdat ze protesteerden op een plek waar dat niet was toegestaan. Ze stonden achter de veiligheidscontrole en weigerden te vertrekken. Daarop werden ze aangehouden.
Volgens de actiegroep gaat het toegangsverbod over ‘beperkt toegankelijke en beschermde delen’ van Schiphol, zoals zones waar je alleen met een boardingpass kunt komen.
Geen grap
XR ging zaterdag met het nieuws naar buiten. In Het Parool schreef XR’er Simone Wiegman over de sanctie. Zij noemt het ‘een gevaarlijke onderdrukking van het demonstratierecht’. Ook jurist Willem Jebbink bevestigt namens de groep dat het verbod echt is. ‘Het is geen 1 aprilgrap’, zegt hij. XR is van plan juridische stappen te nemen, maar onderzoekt nog hoe dat zal gebeuren.
Schiphol: ‘Overtreding van huisregels’
Schiphol stelt dat het besluit niet zomaar genomen is. ‘Op 8 maart 2025 hebben 30 tot 40 personen geprobeerd om ongeoorloofd toegang te krijgen tot het beveiligde gebied van Schiphol. Dit is strafbaar volgens de wet en een ernstige overtreding van onze huisregels’, aldus een woordvoerder van de luchthaven.
‘Om de veiligheid van de luchthaven, de orde en het belang van reizigers te waarborgen, hebben we daarom besloten een gebiedsverbod op te leggen aan deze personen. Zij mogen voor een periode van vijf tot maximaal tien jaar niet meer in het beveiligde gebied van Schiphol komen.’
Schiphol voegt daaraan toe dat de publieke gebieden wel toegankelijk blijven voor de betrokkenen. ‘Van strafbare feiten zal Schiphol tevens aangifte doen bij de Koninklijke Marechaussee.’
Tot slot zegt de woordvoerder: ‘Het opleggen van een gebiedsverbod is een besluit dat we niet lichtzinnig hebben genomen. Maar in dit geval vinden wij dat we die grens moeten trekken.’