Asielzoekers verblijven in resort met sauna, spa en massages

In het idyllische Spaanse bergdorp Ojén, nabij Málaga, zijn zo’n honderd illegale immigranten ondergebracht in een luxe wellnesshotel. Gasten kunnen daar voorlopig niet meer reserveren. De overheid zou het hele hotel in beslag hebben genomen voor noodopvang. Het verblijf is tijdelijk niet telefonisch bereikbaar en heeft ook online zijn boekingssysteem gesloten, meldt La Gaceta.
Het gaat om een viersterrenresort dat bekendstaat om zijn rust, luxe en natuurbeleving. De locatie beschikt over een verwarmd binnenzwembad, een spa- en relaxruimte, een moderne fitnesszaal en meerdere sauna’s. Op de website wordt het hotel omschreven als een “perfect toevluchtsoord voor wie wil ontspannen en tot rust komen”.
Wie hier normaal gesproken logeert, kan kiezen uit een breed aanbod aan massages: van Thaise technieken en acupunctuur tot reflexologie. De behandelingen kosten tussen de 65 en 85 euro. Ook op het gebied van gezichtsverzorging biedt het hotel allerlei luxe opties, zoals diepe reiniging, microdermabrasie en antiverouderingstherapieën. Sinds de aankomst van de immigranten is het hotel echter stilgevallen. De asielopvang heeft de mogelijkheid tot reserveren stopgezet.
Onvrede over beleid
Het besluit om illegale immigranten op te vangen in een dergelijk hotel wekt verbazing en verontwaardiging in de regio. De Spaanse regering onder leiding van premier Pedro Sánchez wordt al langer bekritiseerd vanwege haar soepele migratiebeleid. Tegenstanders spreken van “grenzeloos bestuur” dat lokale inwoners en ondernemers voor voldongen feiten stelt.
Ook de Spaanse anti-immigratiepartij Vox reageert woest. 'Terwijl de inwoners van Malaga in een crisis verkeren omdat ze geen huis kunnen kopen of huren, genieten illegale immigranten die onze grenzen overschrijden van volledige kost en inwoning', schrijft de lokale afdeling op X.
Of de opvanglocatie tijdelijk of langdurig in gebruik zal blijven, is nog niet bekendgemaakt. Ook de identiteit of herkomst van de opgevangen personen is vooralsnog niet openbaar gemaakt. Lokale media wachten nog op officiële reactie van overheidsinstanties.
Ondertussen blijft het hotel onbereikbaar. Pogingen van de Spaanse krant La Gaceta om telefonisch contact op te nemen, leveren niets op. Gasten die al een boeking hadden staan, zouden inmiddels zijn omgeboekt of gecompenseerd. Maar het blijft gissen naar de exacte gang van zaken, aangezien er geen officiële mededelingen zijn verstrekt.