Defensie wil kazerne terug voor landsverdediging in plaats van asielopvang

Defensie zet in op herovering van de Nassau-Dietzkazerne in Budel. Momenteel biedt deze kazerne onderdak aan maximaal 1500 asielzoekers, maar vanaf 2028 wil het ministerie van Defensie het terrein weer volledig voor militaire doeleinden gebruiken. Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf.
Het huidige contract tussen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de overheid loopt in 2028 af. Verlenging lijkt uitgesloten. In plaats daarvan mikt Defensie op een overgangsregeling: stapsgewijs zouden er minder asielzoekers en steeds meer militairen komen. Zo wil het kabinet voorkomen dat asielminister Marjolein Faber en het COA plots zonder opvanglocaties zitten.
Binnen de kabinetskringen klinkt zelfs schertsend: „Als Faber de kazerne na 2028 nog nodig heeft voor asielzoekers, doet ze haar werk niet goed.” De bewindsvrouw zet in op beperking van de asielinstroom via haar nieuwe wetgeving en het Europese migratiepact, waardoor er minder opvangplekken nodig zouden moeten zijn.
Defensie heeft dringend meer ruimte nodig. Door de groei van de krijgsmacht naar 200.000 personeelsleden en de toegenomen internationale dreiging, zoekt het ministerie naar locaties voor oefeningen, munitieopslag en drone-operaties. De Nassau-Dietzkazerne is aantrekkelijk omdat die al van Defensie is en dus snel kan worden ingezet.
Tegelijk is de kazerne nu nog essentieel voor de opvangcapaciteit. Na Ter Apel is Budel het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. In de regio is er veel verzet tegen de opvang vanwege de ervaren overlast.
De discussie over Budel past in een bredere zoektocht van Defensie. Staatssecretaris Tuinman trok maandenlang door het land om ruimte voor militaire activiteiten te vinden. In mei worden hierover knopen doorgehakt. Daarbij worden ook opties buiten Nederland bekeken, zoals trainingslocaties op de Caribische eilanden. Dit zou tegelijk geopolitieke voordelen opleveren, bijvoorbeeld richting Venezuela.
Om de plannen mogelijk te maken, probeert Defensie een uitzonderingspositie te krijgen voor stikstof- en milieuregels. Dit moet deels worden vastgelegd in de nieuwe Wet op de Gereedheid. Ook wordt gekeken naar ontheffingen van Brusselse natuurregels.