Blanke kinderen uitgesloten bij workshop op Duitse Kerkendag

Op de Duitse Kerkendag, het grote protestantse kerkfestival dat vorige week in Hannover plaatsvond, is een workshop alleen toegankelijk voor kinderen met een migratieachtergrond. Blanke kinderen zijn uitgesloten, meldt JF. Daarnaast wordt er op het evenement gewaarschuwd voor islamofobie en rechtse politiek, en kunnen blanke volwassenen leren om kritisch te zijn op hun eigen huiskleur.
De workshop met de titel “Word moedig en sterk” richt zich volgens het programma op 'zwarte, inheemse en kinderen van kleur'. Maar opgelet: 'inheems' verwijst hier niet naar Duitse kinderen, maar naar inheemse kinderen van andere continenten. Het idee is dat de deelnemers samen zingen, beatboxen en praten over ervaringen met racisme. Ook leren ze strategieën om daarmee om te gaan.
De uitsluiting van blanke kinderen leidt tot scherpe kritiek, meldt JF. Tegenstanders vinden dat de kerk daarmee zelf discrimineert. “De Bijbel maakt geen onderscheid tussen huidskleuren, bij God zijn alle mensen gelijk,” luidt een veelgehoord bezwaar. Toch ziet de organisatie dat anders: de workshop biedt volgens hen een “veilige ruimte” waar specifiek kinderen die zelf met racisme te maken krijgen hun ervaringen kunnen delen.
Workshops over blank-zijn en racisme
Opvallend is dat er ook een aparte workshop is voor blanke volwassenen: “Kritisch blank-zijn”. Daar worden deelnemers uitgenodigd om hun vermeende privileges te onderzoeken en te reflecteren op hun positie in de samenleving. Ook hier ligt de nadruk op het idee dat blanke mensen niet het slachtoffer, maar de bevoorrechte groep zijn in kwesties rond racisme.
Daarnaast besteedt de Kerkendag veel aandacht aan islamofobie. Er is onder meer een interactieve tentoonstelling over 'antimoslim-racisme'. In totaal staan er 25 evenementen over racisme op het programma, 34 over klimaatverandering en 13 over de strijd tegen rechts-extremisme. Een voorbeeld is het seminar “Moedig en vastberaden tegen rechts”.
Kritiek op eenzijdigheid
Niet iedereen is te spreken over de inhoudelijke keuzes van de organisatie. Zo klinkt er kritiek dat onderwerpen als islamitisch extremisme en linkse radicalisering volledig buiten beeld blijven. Van de ruim 1.500 evenementen behandelt geen enkele deze thema’s. Ondertussen was er wél volop aandacht voor klimaatverandering en migratie, met onder andere een veelbesproken toespraak van oud-bondskanselier Angela Merkel.
De islamitische theoloog Hamideh Mohagheghi, bekend van haar publieke optredens met hoofddoek, verzorgt bijvoorbeeld een lezing over vrede. Maar over de schaduwkanten van migratie of integratie is niets terug te vinden in het programma.