Politie en rechter botsen over coronaprotesten: wantrouwen in rechtszaal groeit

De spanningen tussen de Amsterdamse rechtbank en de politie lopen hoog op. Centraal staat een langslepende zaak rond het coronaprotest op het Museumplein van 16 januari 2022. De rechtbank vindt dat de politie cruciale informatie achterhoudt. De politie stelt op haar beurt dat de rechters niet langer onpartijdig zijn, meldt AD.
Tijdens het protest in 2022 kwamen zo'n 15.000 demonstranten naar het Museumplein. De sfeer was gespannen. Een jaar eerder leidde een vergelijkbare demonstratie tot hevige rellen. Linkse activist Frank van der Linde, bekend om zijn procedures tegen de overheid, diende in mei 2022 een Woo-verzoek in om inzicht te krijgen in de onderbouwing van het politieoptreden.
De politie leverde aanvankelijk 465 pagina’s aan documenten aan. Later werd dit aangevuld tot 1123 pagina’s. Toch vindt Van der Linde dat er nog steeds informatie ontbreekt. Hij vermoedt dat het Team Openbare Orde Informatie (Tooi), een interne inlichtingendienst van de politie, documenten achterhoudt. De Amsterdamse bestuursrechter denkt er net zo over. In een opvallende tussenuitspraak stelt hij dat de politie die documenten alsnog moet overleggen. Doet de politie dat niet, dan wordt de chef van Tooi als getuige opgeroepen. Een bijzondere stap: een getuige mag niet liegen onder ede. De rechtbank wil uiteindelijk zelf kunnen beoordelen of informatie terecht wordt achtergehouden.
De politie is daar allerminst blij mee. Zij vreest dat de Amsterdamse rechters niet meer objectief zijn en probeert daarom de zaak over te hevelen naar Den Haag. In een formele brief stelt de politie dat het vertrouwen in een eerlijk proces in Amsterdam verdwenen is. Volgens de politie krijgt Van der Linde onterecht een voorkeursbehandeling, en zou de rechtbank te veel sympathie tonen voor zijn activistische houding.
Juristen noemen het ongekend dat een overheidsorgaan de integriteit van een hele rechtbank in twijfel trekt. Hoogleraar Jon Schilder spreekt tegenover het AD van een uitzonderlijke situatie. “Er zijn reguliere procedures zoals hoger beroep of wraking. Maar de politie lijkt het vertrouwen in de hele rechtbank kwijt.”