Egyptenaar krijgt 25 jaar cel voor mensensmokkel via Middellandse Zee

De Britse justitie heeft een Egyptische man veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens grootschalige mensensmokkel naar Europa. Het gaat om de 42-jarige Ahmed Ramadan Mohamad Ebid, die tussen 2022 en 2023 minstens 3.800 migranten de oversteek liet maken vanuit Noord-Afrika naar de Italiaanse kust. Volgens de Britse autoriteiten opereerde hij als spil van een crimineel netwerk dat levensgevaarlijke zeereizen organiseerde, meldt persbureau Reuters.
De Britse National Crime Agency (NCA) spreekt van een grof winstbejag ten koste van mensenlevens. De boten waarmee de overtochten plaatsvonden, worden door de NCA omschreven als “doodsvallen op zee”. Migranten werden opgepropt in gammele vaartuigen, vaak zonder voldoende brandstof, navigatieapparatuur of reddingsmiddelen.
De smokkeloperaties brachten Ebid en zijn handlangers naar schatting meer dan 12 miljoen euro op. Elke migrant betaalde gemiddeld 3.200 euro voor een plaats aan boord. Daarbij werd ook geweld niet geschuwd: “De verdachte dreigde migranten overboord te gooien,” aldus de verklaring van de NCA.
Arrestatie in Londen
Ebid werd in juni 2023 gearresteerd in West-Londen. Zijn aanhouding kwam tot stand na een maandenlang internationaal onderzoek, waarin de Britse NCA samenwerkte met de Italiaanse kustwacht en de financiële politie Guardia di Finanza. Tijdens de zitting in Southwark Crown Court bleek dat Ebid betrokken was bij zeker zeven overtochten in twee jaar tijd. De boten zetten koers richting Italië en bereikten onder andere de regio rond Napels.
De rechter oordeelde dat Ebid “een sleutelrol speelde in een georganiseerde criminele bende die systematisch mensenlevens in gevaar bracht”. De rechtbank liet weten dat de straf een duidelijke waarschuwing moet zijn voor anderen die overwegen zich met mensensmokkel in te laten.
Europa als eindbestemming
Mensensmokkel via de Middellandse Zee blijft een groot probleem voor Europa. Smokkelaars maken misbruik van migranten die op zoek zijn naar een beter bestaan. Italië en Griekenland vormen vaak de eerste aankomstlanden binnen de EU. De betrokken netwerken opereren doorgaans vanuit Libië, Egypte en Tunesië, met vertakkingen naar West-Europa.
Volgens de NCA is de veroordeling van Ebid “een belangrijke slag in de strijd tegen transnationale mensenhandel”. Toch benadrukt de dienst dat er meer internationale samenwerking nodig is om dit soort netwerken effectief te bestrijden.