Asielzoekers vertrekken massaal na beperkingen op contant toelage

Duitsland voert een nieuw middel in om grip te krijgen op de instroom van asielzoekers: een pinpas met forse beperkingen. Geen contant geld meer, geen geldtransfers naar het buitenland. En met meetbaar effect. In meerdere Duitse deelstaten stijgt het aantal vrijwillige vertrekken van asielzoekers flink, meldt Junge Freiheit. De kaart lijkt te werken, al roept het ook vragen op over regionale verschillen en sluiproutes.
De cijfers spreken boekdelen. In Beieren, waar de kaart sinds het voorjaar van 2024 in gebruik is, steeg het aantal vrijwillige vertrekken tussen juli en december met 30 procent. In 2023 vertrokken daar in die periode 5.984 mensen, een jaar later waren dat er 7.778.
Ook in Thüringen is de trend duidelijk. In de regio Saale-Orla verdriedubbelde het aantal vertrekkers bijna: van 31 naar 90. In pioniersgemeente Greiz nam het aantal vertrekkers met 28 procent toe, tegelijk met een opvallende stijging van het aantal asielzoekers dat een voltijdbaan vond: plus 30 procent.
Koppeling tussen beperkingen en vertrekcijfers
In de noordelijke deelstaten is het beeld anders. In plaatsen als Hannover, waar de kaart wél wordt uitgegeven maar zonder harde limieten op contant geld of geldtransfers, daalt juist het aantal uitreizigers. Daar vertrokken in een jaar tijd 36 procent minder mensen: van 285 naar 181. In Hamburg bleven de cijfers vrijwel gelijk: 616 in 2023, 618 in 2024.
De conclusie ligt voor de hand: hoe strenger de kaart, hoe groter de uittocht. Waar de kaart vooral een betaalmiddel is, blijft de impact beperkt. Waar de kaart echt als controlemiddel wordt ingezet – met lage opnamelimieten en verbod op geldtransfers – blijkt zij ontmoedigend te werken.
De bedoeling van de kaart is helder. Binnenlandse politici willen voorkomen dat overheidsgeld verdwijnt naar familieleden in herkomstlanden of wordt gebruikt voor andere doeleinden dan levensonderhoud in Duitsland.
Omzeiling via SEPA
Burgemeester Frank Schneider van Langenfeld (Noordrijn-Westfalen) onthulde onlangs hoe eenvoudig de beperkingen te omzeilen zijn. Via SEPA-trucs kunnen asielzoekers toch geld overmaken, ondanks het formele verbod.
Het probleem: regelgeving verschilt per deelstaat. Waar Beieren of Brandenburg streng zijn, laten Hamburg en Nedersaksen veel toe. Daardoor ontstaan gaten in het systeem – en kans op misbruik.
Tegenstanders van de kaart vinden het een symboolmaatregel. Maar uit de cijfers blijkt: wie controle wil, ziet er resultaat van. Voorstanders benadrukken bovendien de voordelen voor integratie. In Greiz groeide het aantal werkende asielzoekers mee met het aantal vertrekkers.