Activisten opgepakt na remigratie-top wegens ‘reputatieschade Duitsland’

Vijf Duitse activisten van de Identitaire Beweging (IB) zijn direct na hun terugkeer uit Italië gearresteerd op de luchthaven van München. Dit meldt IB via X. Zij waren aanwezig bij de ‘Remigratie-top 2025’ in Milaan, ondanks een officieel reisverbod van de Duitse federale politie. De sancties kunnen oplopen tot een jaar cel.
De politie was zwaarbewapend en stond de activisten op te wachten. Volgens een van hen werden ze opgewacht door ‘15 zwaarbewapende federale agenten die printjes van onze gezichten bij zich hadden om ons direct als zware criminelen te kunnen identificeren’.
Reisverbod vanwege 'reputatieschade'
Acht Duitse activisten, zes mannen en twee vrouwen, kregen vóór het congres al te maken met urenlange detentie op de luchthaven van München. Dit meldde een van de activisten via X. Hun telefoons werden toen in beslag genomen. De federale politie verbood hen vervolgens om naar Italië te reizen. De reden: hun aanwezigheid zou ‘de reputatie van de Bondsrepubliek Duitsland kunnen schaden’.
Vijf van hen trokken zich niets aan van het verbod. Op sociale media schreef de Identitaire Beweging: ‘Ze lieten zich niet intimideren’ en ‘Er is maar één juiste reactie op een reisverbod: burgerlijke ongehoorzaamheid.’ Een spoedverzoek om het reisverbod ongedaan te maken werd afgewezen door de bestuursrechter in München.
Weer aangehouden, telefoons opnieuw in beslag genomen
Bij terugkomst werden ze opnieuw vastgehouden. Hun telefoons zijn opnieuw afgenomen en ditmaal niet teruggegeven. Omdat ze het reisverbod hebben genegeerd én zich niet twee keer per dag bij het politiebureau meldden, hangt hen nu een strafzaak boven het hoofd. Ook lopen er administratieve procedures. De maximale straf: één jaar gevangenis.
’Je mag Duitsland niet uit, maar iedereen mag erin’
Volgens de federale politie ging het om ‘rechts-extremisten’ die ‘transnationale netwerken versterken’ en ‘een onmenselijke ideologie meer bereik geven’. Dit zou de reputatie van Duitsland ernstig kunnen schaden.
Tijdens de conferentie sprak AfD-Kamerlid Lena Kotré met een van de activisten, ‘Annie’, aldus Remix. Kotré vroeg: ‘Maar hoe voelt het eigenlijk als je, als Duitser, je eigen land niet uit mag, terwijl de hele wereld Duitsland binnen mag?'
Annie antwoordde: ‘Ik vind die vergelijking met de DDR gevaarlijk, maar in dit geval bijna passend. Het is een absurde situatie die nauwelijks nog belachelijker kan. Voor veel mensen viel het kwartje: dit regime is totalitair en niet bang om een voorbeeld te stellen.’