Nieuw-Zeeland breekt met klimaatbeleid: kiest voor gas en olie

Nieuw-Zeeland gooit het roer om. Het land, ooit bejubeld als klimaatloper voorop, laat zijn ambities voor netto-nul uitstoot in 2050 los. De regering heft het verbod op olie- en gasexploratie op en trekt 200 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar uit voor nieuwe diepzeeproefboringen. Energiezekerheid gaat voortaan voor klimaatbelofte, meldt The Telegraph.
In 2018 zei toenmalig premier Jacinda Ardern: “De wereld is fossiele brandstoffen al voorbij.” Haar kabinet verbood olie- en gaswinning in Nieuw-Zeelandse wateren. Het besluit werd internationaal geprezen als klimaatsymbool. Maar dat symbool is nu gesneuveld.
Onder leiding van een nieuw, centrumrechts kabinet kiest het land voor een meer realistische koers. Volgens minister van Financiën Nicola Willis is de prioriteit nu: een betrouwbare energievoorziening. “We moeten de risico’s op tekorten beperken. Bedrijven én gezinnen mogen niet langer de dupe worden van stijgende energieprijzen,” aldus Willis.
Grote bedrijven weer welkom
De regering wil grote energiebedrijven teruglokken met financiële prikkels. Het doel: nieuwe bronnen van gas vinden en een stabiele basis creëren voor de komende decennia. Minister van Natuurlijke Hulpbronnen Shane Jones is uitgesproken over het falende beleid van zijn voorgangers:
“We betalen nu de prijs van overhaaste, slecht doordachte beslissingen. Het gastekort is reëel. Gas blijft nog minstens twintig jaar essentieel.”
Achter het besluit schuilt ook frustratie over de kwetsbaarheid van duurzame energie. Zonne- en windenergie blijken niet altijd leveringszeker, vooral bij piekverbruik of lage opwekking. De afgelopen jaren kende Nieuw-Zeeland meerdere momenten van stroomtekort. Dat leidde tot hogere prijzen én zorgen over betrouwbaarheid. Volgens het kabinet biedt gas hier een onmisbaar vangnet.
Terugslag tegen klimaatalarmisme
Tegelijkertijd groeit wereldwijd de twijfel over eenzijdige klimaatverhalen. Recente wetenschappelijke gegevens, onder meer uit Antarctica, zetten vraagtekens bij het catastrofe-narratief. Uit een Chinees onderzoek bleek juist dat de ijsmassa in Oost-Antarctica tussen 2021 en 2023 is toegenomen – in tegenstelling tot jarenlange voorspellingen over massaal ijsverlies.
“De atmosfeer en het klimaat zijn complexer dan veel politici en media voorstellen,” schrijven de onderzoekers.
Deze bevindingen, en de koerswijziging van landen als Nieuw-Zeeland, versterken een bredere trend: afkoeling van het radicale klimaatbeleid, herwaardering van energiezekerheid en toenemende scepsis richting opgelegde mondiale agenda’s.