Valencia herziet koers: strenger migratiebeleid, minder woke

De regio Valencia rekent af met woke-subsidies en grenzeloze asielopvang. De nieuwe koers zet in minder geld naar linkse cultuurprojecten, en meer naar grip op migratie en onderwijs. Dit meldt de Spaanse website Cadena SER.
Een van de meest opvallende onderdelen van de begroting is het besluit om te starten met het terugsturen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) naar hun land van herkomst. De regio wil met herkomstlanden afspraken maken over re-integratie bij familieleden. Hiervoor is twee miljoen euro beschikbaar gesteld.
Om de leeftijd van migranten beter te kunnen vaststellen, wordt ook geïnvesteerd in medische leeftijdscontroles. Daarvoor is 100.000 euro uitgetrokken. Daarnaast komt er een systeem van tijdelijke opvangkampen – aangeduid als ‘ontheemdenkampen’ – bedoeld voor humanitaire noodgevallen. De bouw ervan kost 6,8 miljoen euro.
Snijden in cultuur en taalpromotie
De begroting bevat ook forse bezuinigingen op culturele instellingen, met name rond de promotie van het Valenciaans. Zo wordt het budget van de Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) met 45 procent gekort. De middelen voor literaire prijzen, festivals en universiteitsprojecten verdwijnen vrijwel volledig.
Ook subsidies aan stichtingen die zich bezighouden met bibliotheken, theater en taalstudies zijn geschrapt. De enige instelling die haar subsidie behoudt, is de Fundación Max Aub, die 30.000 euro ontvangt.
Herverdeling naar nieuwe initiatieven
De vrijgekomen gelden verdwijnen niet, maar worden anders ingezet. Zo wordt 480.000 euro gestoken in een serie culturele bijeenkomsten over de geschiedenis van het Koninkrijk Valencia, in gemeenten als Elche en Oropesa. Ook wordt 200.000 euro besteed aan de restauratie van het pand van een culturele organisatie met een traditionele inslag.
In het onderwijs gaat 700.000 euro, oorspronkelijk bedoeld voor de promotie van het Valenciaans, nu naar ouderverenigingen, hulp aan kwetsbare leerlingen, en projecten tegen schooluitval. Daarmee verschuift de nadruk van taalbevordering naar sociale ondersteuning.