Frankrijk financiert linkse groepen om internet te controleren op 'haatspraak'

De Franse regering heeft een nieuwe stap gezet in de strijd tegen zogeheten ‘online haat’. Minister Aurore Bergé kondigde op 9 juli aan dat er een ‘coalitie van verenigingen’ komt die het internet moet afspeuren naar verdachte inhoud. De betrokken organisaties zijn vrijwel allemaal uitgesproken links, meldt Frontieres.
Twaalf bestaande verenigingen krijgen een officiële rol. Zij moeten melding maken van online berichten bij Arcom, de Franse mediatoezichthouder. Het gaat om content die volgens hen valt onder ‘racisme, antisemitisme, homofobie, misogynie en haat tegen moslims’. Wat opvalt: haat tegen christenen of tegen blanken wordt niet genoemd.
Links activisme als ‘openbare gezondheid’
De geselecteerde clubs zijn geen onbekenden. Ze hebben een duidelijk politiek profiel aan de linkerzijde. Het gaat onder meer om Planned Parenthood, SOS Homophobie, SOS Racisme en de Federatie van LGBTI+ Centra. Deze instellingen zullen rechtstreeks kunnen rapporteren aan Arcom, zodat meldingen ‘prioriteit’ krijgen en inhoud ‘veel sneller’ verwijderd wordt.
Volgens critici dreigt dit uit te lopen op een ‘revolutionair tribunaal’, gericht tegen alles wat niet in de linkse ideologie past. Het gevaar bestaat dat rechtse meningen structureel als ‘haat’ worden bestempeld en dus gecensureerd.
Meer geld voor meer controle
Wat deze maatregel extra gevoelig maakt, is dat deze verenigingen nog meer geld krijgen van de staat. Minister Bergé zei letterlijk: ‘Deze verenigingen krijgen al financiële steun, maar ze zullen er nog meer krijgen, zodat ze mensen kunnen aannemen die zich volledig wijden aan de strijd tegen online haat.’ Daarbij verwees ze naar het bekende Franse gezegde: ‘Nicolas betaalt’, oftewel: de belastingbetaler draait ervoor op.
Volgens Bergé is dit een ‘groot democratisch vraagstuk, een kwestie van volksgezondheid voor onze kinderen en tieners’. Toch roept die redenering vragen op. Veel Fransen begrijpen dat het beschermen van jongeren tegen online porno een gezondheidskwestie is. Maar het is moeilijk in te zien volgens critici hoe ‘online haat’ op dezelfde manier onder volksgezondheid valt.
Samenwerking met de EU
Minister Bergé benadrukte dat Frankrijk dit niet alleen doet. De coalitie van verenigingen maakt deel uit van een bredere aanpak binnen de Europese Unie. Ook Brussel beschouwt de bestrijding van ‘ongewenste online inhoud’ als een topprioriteit.