Hoe betrouwbaar zijn onze gevestigde media nog in hun berichtgeving over Gaza en Israël?

Steeds meer Nederlanders zetten vraagtekens bij de objectiviteit van gevestigde media als het gaat om het conflict tussen Israël en Gaza. In een recente video stelt Maaike van Charante in gesprek met NieuwRechts dat de eenzijdigheid in de verslaggeving gevaarlijk begint te worden.
“Ik hou er heel erg van om bij alles in de gaten te houden wat de feiten op de grond zijn, wat er nu werkelijk gebeurt”, vertelt Van Charante. Maar volgens haar laten Nederlandse media de werkelijkheid steeds vaker los. Vooral titels als NRC, het NOS Journaal en Nieuwsuur zouden een duidelijk frame hanteren: Israël als agressor, de Palestijnen als slachtoffers.
“Die hebben gekozen voor een soort narratief van: Israël is de onderdrukker, de Palestijnen de slachtoffers. En ze bekijken alles door die lens.”
Volgens Van Charante leidt die eenzijdigheid tot regelrechte propaganda tegen de Joodse staat. Het publiek zou bewust worden gestuurd met beelden van ellende uit Gaza. Die ellende is er, erkent ze, maar het wordt volgens hem selectief ingezet. “Je laat zoveel mogelijk beelden zien van ellende in Gaza. En er is ellende in Gaza, dus er zijn beelden.”
Soms zouden zelfs beelden uit andere landen worden gebruikt, zoals Jemen, simpelweg omdat daar meer dramatische beelden beschikbaar zijn. “Hoewel je ziet ook zelfs bij vooraanstaande media af en toe dat er beelden uit Jemen opduiken, omdat daar natuurlijk veel meer ellende voorhanden is.”