78.000 zonnepanelen bij Schiphol moeten weg wegens vliegveiligheid

De rechter heeft een harde streep gezet door een deel van het omstreden zonnepark bij Schiphol. Maar liefst 78.000 zonnepanelen moeten worden verwijderd. Ze zorgen namelijk voor gevaarlijke schittering bij het landen van vliegtuigen, vooral in de ochtend. De eigenaar, DGEC, moet snel handelen, anders volgt een miljoenenboete.
De rechtbank Noord-Holland oordeelt streng. Volgens de rechter heeft eigenaar DGEC “een ernstig gevaar voor de vliegveiligheid veroorzaakt” en bestaat er “een aanzienlijk risico op zeer ernstige ongevallen”, meldt De Telegraaf. De zonnepanelen werken bij bepaalde zonstanden als spiegels. Piloten die de Polderbaan aanvliegen, kunnen daardoor verblind worden.
DGEC moet de helft van de betreffende panelen voor 1 september weghalen. De rest moet uiterlijk 15 oktober weg zijn. Als het bedrijf in gebreke blijft, kost dat direct één miljoen euro. Daarna komt er een boete van 50.000 euro per dag, met een maximum van 25 miljoen euro.
Een woordvoerder van DGEC laat aan De Telegraaf weten dat het bedrijf “teleurgesteld” is in het vonnis. “Wij zullen het vonnis en de gevolgen daarvan voor DGEC nauwkeurig bestuderen en aan de hand daarvan verdere stappen bepalen.”
Schiphol waarschuwt: probleem nog niet opgelost
Ondanks de uitspraak verdwijnen de panelen alleen op twee van de vier velden. Volgens Schiphol is dat niet genoeg. “Dit blijft een onaanvaardbaar veiligheidsrisico, zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport al concludeerde,” stelt de luchthaven bij De Telegraaf. Eind augustus komt de zon weer in de stand die voor hinder zorgt. En dan liggen op de andere twee velden de panelen er nog gewoon.
De rechtbank vindt extra verwijdering op dit moment niet proportioneel. Wel mag de betreffende landingsbaan dan tijdelijk dicht. Een noodoplossing, zegt Schiphol. “Er is een volledige oplossing nodig.”
Gemeente klem, ILT wil ingrijpen
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eist dat de gemeente Haarlemmermeer de vergunning voor het zonnepark intrekt. Maar volgens de gemeente is dat lastig. Er is namelijk geen duidelijke regel op basis waarvan dat mag. Het college van B en W heeft acht weken de tijd om op het verzoek van ILT te reageren, meldt De Telegraaf.
Toch gaat Schiphol er vanuit dat er uiteindelijk maatregelen volgen om te voorkomen dat de Polderbaan eind augustus weer dicht moet. Eerder dit jaar was de Polderbaan enige tijd dicht vanwege de problemen met de zonnepanelen.