Steeds meer vrouwen mijden eigen buurt: angst voor onveiligheid groeit

Bijna de helft van de jonge vrouwen in Nederland vermijdt regelmatig plekken in hun eigen buurt die zij als onveilig ervaren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van de Emancipatiemonitor en de Veiligheidsmonitor. Het gaat om een alarmerende trend, die laat zien dat het gevoel van veiligheid in wijken onder druk staat — vooral bij vrouwen.
Van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar zegt 45 procent dat zij soms omloopt of omrijdt om risicoplekken te ontwijken. Dat aandeel ligt meer dan twee keer zo hoog als bij mannen van dezelfde leeftijd (21,5 procent). Ook in andere leeftijdsgroepen blijken vrouwen beduidend voorzichtiger. Onder vrouwen tussen de 25 en 65 jaar ligt het percentage tussen de 32 en 35 procent. Bij mannen blijft dat rond de 19 procent steken.
De angst om slachtoffer te worden van criminaliteit speelt daarbij een grote rol. Vooral vrouwen voelen zich vaker onveilig in hun eigen buurt en nemen maatregelen om risico’s te vermijden.
Niet alleen op straat, ook in huis nemen vrouwen voorzorgsmaatregelen. Zo doet 70 procent van de vrouwen van 65 jaar of ouder ’s avonds niet altijd de deur open. Onder jongere vrouwen ligt dat percentage iets lager, tussen de 55 en 63 procent. Mannen zijn daar aanzienlijk minder voorzichtig in. Slechts 31 tot 36 procent van de mannen doet de deur weleens niet open in de avond.
Opvallend is dat alleenwonenden, ongeacht geslacht, voorzichtiger zijn dan mensen die samenwonen. Toch blijven vrouwen in alle huishoudvormen en leeftijdsgroepen structureel terughoudender dan mannen.