België maakt aanvraag Belgische nationaliteit fors duurder: 'Strengste asielbeleid ooit'

De federale regering heeft ingestemd met een forse verhoging van het registratierecht voor het verkrijgen van de Belgische nationaliteit: van 150 naar 1000 euro. Tegelijk wordt de procedure strenger, met verplichte taal- en burgerschapstesten. De hervorming maakt deel uit van wat eerder al het “strengste asielbeleid ooit” werd genoemd, stelt HLN.
Tot nu toe betaalden nieuwkomers 150 euro aan registratierecht bij het indienen van hun aanvraag tot naturalisatie. Dat bedrag stijgt nu in één klap naar 1000 euro, en zal bovendien jaarlijks geïndexeerd worden. De maatregel is bedoeld als extra drempel voor mensen die niet in België zijn geboren, maar hier wél staatsburger willen worden.
Volgens minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is de Belgische nationaliteit geen administratieve formaliteit. “De Belgische nationaliteit, en dus ook het Unieburgerschap, opent tal van deuren”, aldus Van Bossuyt. “Net daarom mag deze stap niet zomaar administratief of automatisch zijn. Ze moet gepaard gaan met een gevoel van verantwoordelijkheid, ook op financieel vlak.”
Naast de hogere kosten, voert de Belgische regering ook inhoudelijke eisen in. Zo moet iedere aanvrager een nationaliteitsexamen afleggen. Dat omvat onder meer een taaltoets op niveau B1 en een burgerschapstoets. Wie niet in België geboren is, moet bovendien minimaal vijf jaar in het land wonen om überhaupt in aanmerking te komen.
De nieuwe regels gaan in zodra de wet gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad. Vanaf dat moment geldt het verhoogde tarief voor alle nieuwe aanvragen. Met deze verhoging sluit België aan bij andere Europese landen. In Nederland betaalt een nieuwkomer momenteel 1.091 euro voor het verkrijgen van de nationaliteit. In het Verenigd Koninkrijk ligt het bedrag zelfs op 1.630 pond, omgerekend ruim 1.880 euro. Tijdens de regeringsonderhandelingen had voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) nog gepleit voor een registratierecht van 5.000 euro, maar dat voorstel haalde het niet.