EU wil elektrische verplichting voor lease- en huurauto’s vanaf 2030

De Europese Commissie overweegt een drastische maatregel: vanaf 2030 zouden leasemaatschappijen en verhuurbedrijven alleen nog volledig elektrische auto's mogen aanschaffen. Dat meldt Bild op basis van interne plannen uit Brussel. Hoewel de plannen nog niet officieel zijn gepresenteerd, groeit de weerstand vanuit de auto-industrie en politiek nu al.
Het voorstel zou betekenen dat er vanaf 2030 een quotum van 100 procent elektrische voertuigen geldt voor nieuwe aankopen door verhuur- en leasebedrijven. Die bedrijven zijn goed voor circa zestig procent van alle nieuwe autoverkopen in de EU. Slechts veertig procent van de markt betreft particuliere aankopen. Een verplichting voor de zakelijke markt zou dus het overgrote deel van de autoverkopen raken.
De maatregel is onderdeel van bredere plannen om de Europese auto-industrie te vergroenen en de verkoop van elektrische voertuigen te stimuleren. In maart bracht de Europese Commissie al een conceptwet naar buiten om het aandeel elektrische auto's in bedrijfswagens te verhogen. Destijds werd gesproken over een streefdoel van 75 procent in 2027 en volledige elektrificatie in 2030.
De Europese Commissie heeft de plannen nog niet officieel bevestigd. Wel is erkend dat er gewerkt wordt aan nieuwe regels. Details over de exacte inhoud of voortgang blijven echter uit. Zelfs als de Commissie het voorstel indient, moet het nog langs de Raad van de EU en het Europees Parlement. Het is dus allesbehalve zeker dat het plan er komt.
Toch zijn de contouren helder: via de achterdeur zou de eerder voor 2035 aangekondigde uitstootvrije verplichting feitelijk al vijf jaar eerder ingaan voor een groot deel van de markt.
De eerste protesten laten niet op zich wachten. Europarlementariër Markus Ferber (CSU) heeft zich met een brief tot Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gewend. Volgens Bild waarschuwt hij dat autobedrijven straks elektrische auto's kopen om aan de regels te voldoen, niet omdat ze er echt mee geholpen zijn. De elektrische dwang zou volgens Ferber de markt vervormen. Ook Leaseurope, de Europese koepelorganisatie voor leasebedrijven, luidt de noodklok. Directeur-generaal Richard Knubben vreest dat Brussel handelt uit ideologie, niet uit realiteitszin: “Er worden hier beslissingen genomen uit overtuiging in plaats van op basis van feiten.”
Bij Sixt klinkt dezelfde kritiek. Bestuurslid Nico Gabriel noemt de plannen “volledig ongeschikt”. Volgens hem ligt het echte probleem in het trage uitrollen van snellaadpunten, niet in de samenstelling van het wagenpark.