'Wij zijn geen hotel': Griekse minister waarschuwt asielzoekers

De nieuwe Griekse minister van Immigratie, Thanos Plevris, kiest harde woorden én harde maatregelen. Illegale migranten krijgen geen asiel meer, maar riskeren gevangenisstraf of directe uitzetting. “Dit is het einde van het sprookje,” aldus Plevris.
Griekenland is al jaren een belangrijke toegangspoort voor migranten richting Europa. Vooral via de Middellandse Zee, met eilanden als Lesbos, Samos en tegenwoordig vooral Kreta. Maar volgens de nieuwe conservatieve regering is de maat vol.
In een interview met de Daily Mail laat Thanos Plevris, sinds eind juni minister van Immigratie, er geen twijfel over bestaan: “Kom niet naar Griekenland. We zetten je in de gevangenis of sturen je terug.”
Gevangenis of retourvlucht
De boodschap is duidelijk: Griekenland sluit de deur voor migranten zonder erkende vluchtstatus. Plevris noemt de nieuwe aanpak een noodzakelijke breuk met het verleden. “We vertellen mensen die illegaal per boot aankomen dat ze geen asiel moeten verwachten, maar zich moeten voorbereiden op vijf jaar cel of een retourticket,” aldus de minister.
Volgens hem zijn de meeste nieuwkomers geen oorlogsvluchtelingen, maar economische migranten. “Ze komen uit veilige landen zoals Egypte, Pakistan en Bangladesh. Het zijn vooral mannen tussen de 18 en 30. We zijn geen hotel meer,” zegt hij.
De cijfers bevestigen de zorgen van de regering: in 2025 zijn al meer migranten op Kreta en het nabijgelegen Gavdos aangekomen dan in heel vorig jaar. Alleen al op Kreta werden er dit jaar zo’n 10.000 geteld. Velen komen via Libië, vaak op boten met honderden mensen tegelijk.
Libië als migratiehub
Plevris wijst expliciet naar Libië als grootste probleem. “Ons probleem is Libië, en de mensen die van daaruit gestuurd worden. Er zitten daar nu drie miljoen migranten. Als we niets doen, stopt het nooit,” waarschuwt hij.
Griekse functionarissen spreken van een ongecontroleerde toestroom. Grote schepen uit Libië leggen aan bij Kreta. Lokale autoriteiten slaan alarm. Veel migranten worden ondergebracht in geïmproviseerde opvangkampen of zelfs in leegstaande loodsen, vaak zonder bed, sanitair of medische zorg.
Geen warme welkom meer
De toon is veranderd, en dat geldt ook voor de ontvangst. De opvang is sober en kil. Lokale gemeentes op Kreta en Gavdos tonen weinig bereidheid tot hulp. Volgens Plevris is dat bewust beleid: “Iemand die mijn land illegaal binnenkomt, moet begrijpen dat hij in een gecontroleerd regime belandt – niet in een gastvrije omgeving.” Hij noemt zijn aanpak openlijk “afschrikwekkend” en spreekt zelfs van een “invasie” die moet worden gestopt.
De minister benadrukt dat Griekenland wel degelijk vluchtelingen wil helpen. “De Grieken – net als de rest van Europa – willen echte vluchtelingen steunen. Maar we laten ons niet langer voor gek houden,” aldus Plevris.
Hij verwerpt het idee dat migranten voornamelijk vrouwen en kinderen zijn. “Dat sprookje is voorbij,” zegt hij. “De realiteit is dat het vooral jonge mannen zijn die hier komen, zonder recht op bescherming.”
De uitspraken van Plevris sluiten aan bij een bredere trend in Europa, waar meerdere regeringen hun migratiebeleid aanscherpen. De Griekse koers is echter ongewoon expliciet. Het kabinet-Mitsotakis zet openlijk in op afschrikking, detentie en versnelde terugkeer.