Britse rechter: politie mag niet deelnemen aan Pride

De Britse rechter heeft een streep gezet door de deelname van de politie aan de Pride-parade in Newcastle. Volgens de uitspraak schendt die deelname de verplichting tot onpartijdigheid. Het vonnis heeft grote gevolgen voor politiekorpsen in heel het Verenigd Koninkrijk.
Aanleiding voor de zaak was het optreden van de politie van Northumbria tijdens Pride in the City in 2024. Agenten liepen in uniform mee met de parade, bemanden een regenboogkleurige politiewagen en waren zichtbaar verbonden met de boodschap van het evenement. Volgens de rechtbank werd zo de schijn gewekt dat de politie partij kiest in een gevoelig maatschappelijk debat.
De zaak werd aangespannen door Linzi Smith van de Free Speech Union. Smith is een lesbische vrouw met een genderkritische visie. Ze vindt dat de politie zich niet moet associëren met organisaties of symbolen die genderideologie promoten. Volgens haar is de Pride-vlag niet alleen een symbool van lhbti-acceptatie, maar ook van een politieke stroming die stelt dat genderidentiteit belangrijker is dan biologisch geslacht.
De rechter gaf Smith gelijk. De beslissing van politiechef Vanessa Jardine om deelname goed te keuren, werd als onrechtmatig beoordeeld. “Onpartijdigheid is een grondwettelijke verplichting van de politie,” aldus de rechter. “Die geldt altijd – tijdens en buiten diensttijd – en vooral wanneer agenten in uniform zijn.”
Pride niet neutraal
De organisator van het evenement, Northern Pride, maakt er volgens Free Speech Union geen geheim van een politieke agenda te voeren. De organisatie staat bekend om haar uitgesproken steun aan genderideologie en heeft eerder aangegeven dat genderkritische personen niet welkom zijn bij hun evenementen. De rechter oordeelde dat deelname aan zo’n manifestatie niet te rijmen is met de eis van neutraliteit die voor de politie geldt.
“Wanneer politieagenten in uniform verschijnen en de vlag tonen,” zo staat in het vonnis, “is de boodschap aan genderkritische burgers niet die van neutraliteit, maar van institutionele verbondenheid met één kant.”
Gevolgen voor heel het land
De uitspraak wordt gezien als een mijlpaal. Niet alleen voor de vrijheid van meningsuiting, maar ook voor de neutraliteit van publieke instellingen. De politie moet zichtbaar boven de partijen staan. In de praktijk blijkt dat nu niet altijd het geval: sommige politiekorpsen doen wél mee aan Pride, andere niet. Door het gebrek aan duidelijke nationale richtlijnen ontstond er verwarring. Deze uitspraak schept nu duidelijkheid.
Verwacht wordt dat andere korpsen hun beleid zullen aanpassen op basis van deze rechterlijke uitspraak.