Flinke kritiek op omgang Baudet met journalisten: "Nieuwe grens bereikt"
“Ik wil niet op iedere tweet van Thierry Baudet reageren, maar er is weer een nieuwe grens bereikt. Zijn recente aanval op een journalist mag dan ook niet onbeantwoord blijven”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Donderdag viel de voorman van Forum voor Democratie (FVD) journalist Chris Aalbers persoonlijk aan. Bruning reageerde via Twitter: ‘De zoveelste aanval van Baudet op journalisten die hem kritisch volgen. Een kamerbreed signaal van afkeuring hierover zou wenselijk zijn.’
Het is niet de eerste keer dat Baudet journalisten rechtstreeks aanvalt. 'Journalisten zijn - uitzonderingen daargelaten - gewoon tuig van de richel' stelde PVV-voorman Geert Wilders vorig jaar via Twitter. Baudet reageerde instemmend: 'Is zo.' Ook toen koos Bruning ervoor om een statement te plaatsen om voor zijn beroepsgroep in de bres te springen. ‘Aan Wilders en Baudet: journalisten zwart maken is de rechtsstaat zwart maken. Het maakt het journalisten onmogelijk om hun werk te doen. Politici zouden beter moeten weten. Benader elkaar op inhoud, nooit op ongefundeerde stigma’s’, stelde Bruning destijds eveneens via Twitter.
NPO-journalist Joost Vullings liet vorig jaar weten dat Baudet hem heeft uitgemaakt voor ‘homo’. De parlementariër zou dit hebben gedaan nadat de journalist weigerde hem de hand te schudden omdat dat volgens de coronaregels niet mag.
“Als volksvertegenwoordiger heb je een voorbeeldfunctie richting de mensen die op je hebben gestemd”, vertelt Bruning tegenover NieuwRechts.nl. “Dit heeft niet alleen betrekking op politieke ideeën, maar ook op moreel vlak. Met dergelijke uitingen gaat een politicus een grens over. En dat richting een beroepsgroep die het in de samenleving regelmatig zwaar te verduren heeft. Als mensen als Baudet dit soort uitingen plaatsen is de stap om een journalist agressief te benaderen klein.”
Heeft u eigenlijk een verklaring voor de opmerkelijke tweet van Baudet?
“De kern van democratische samenleving is dat als je een politieke speler wordt te maken krijgt met een kritische groep, namelijk journalisten die vragen moet kunnen stellen bij alles wat je doet en zegt. Baudet heeft vaker aangetoond dat hij niet openstaat voor kritiek en het gelijk in zijn ogen altijd aan zijn kant staat. Blijkbaar vindt hij het moeilijk te accepteren dat onafhankelijke, kritische journalistiek onderdeel is van onze democratische rechtsstaat. Dat gezegd hebbende, wil ik benadrukken dat het niet goed te praten is dat Baudet ook bedreigd wordt. Maar dat is een andere kwestie die losstaat van deze kwestie.”
Vorig jaar is het aantal meldingen door journalisten in Nederland van bedreiging en fysiek geweld meer dan verdubbeld ten opzichte van 2020. Ziet u een rechtstreeks verband tussen de uitingen van Baudet en die bedreigingen?
“Ik kan niet zeggen dat er een rechtstreeks verband is, maar het is een feit dat op demonstraties waarbij vertegenwoordigers van FVD aanwezig zijn journalisten agressief worden bejegend. Het gedrag van Baudet kan zeker een van de factoren zijn waardoor journalisten door sommige Nederlanders als doelwit worden gezien”, stelt Bruning.
In FVD-kringen wordt regelmatig beweerd dat in de reguliere media het geluid van Baudet onvoldoende een podium krijgt. Zouden media de hand in eigen boezem moeten steken?
“Journalisten doen verslag van een nieuwsgebeurtenis, onafhankelijk van de partijkleur. Als er iets mis is bij GroenLinks of de PvdA, springt de journalistiek daar ook bovenop. De politieke kleur speelt geen rol. Ik herken mij dan ook niet in de kritiek dat gebeurtenissen bij FVD of PVV groter zouden worden gemaakt dan bij SP of VOLT. Kijk naar de journalist die gisteren door Baudet is aangevallen. Chris Aalbers is niet alleen een kritische volger van FVD, maar ook van partijen als DENK en VOLT, zo blijkt uit zijn Twitter-timeline."
Voor journalisten die het geluid van bezorgde, afgehaakte Nederlanders willen laten horen is het ingewikkeld om met FVD om te gaan. Je wilt vergaande uitspraken van Baudet afkeuren, maar die achterban niet negeren.
"De Nederlandse journalistiek heeft dan ook niet gekozen voor een cordon sanitaire. Er is een groep die stemt op partijen met een aantal standpunten dat niet strookt met de rechtsstaat. Bezorgde Nederlanders hebben weloverwogen op FVD gestemd en ook hun geluid moet gehoord worden. De stem van deze groep doodzwijgen mag nooit een optie zijn. Sterker nog, kiezers van FVD aan het woord laten is een journalistieke plicht.”
Reageren op een aanval van Baudet kan zijn boodschap uitvergroten, tegelijkertijd is het soms tijd een om morele grens te trekken. Hoe gaat u om met dit dilemma?
Bruning: “Als een uitspraak de grens overgaat vind ik het belangrijk om een signaal af te geven. Als vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Journalisten wil ik dat journalisten hun werk kunnen doen zonder persoonlijk aangevallen te worden. Dat signaal zou de hele samenleving moeten afgeven. Om die reden heb ik gepleit voor een signaal van afkeuring vanuit de Tweede Kamer. Ik ben ervan overtuigd dat 90 procent van onze volksvertegenwoordigers, onder wie ook een aantal directe collega’s van Baudet, weten hoe belangrijk onafhankelijke journalistiek is. Een statement vanuit Den Haag helpt journalisten die binnenkort bijvoorbeeld tijdens een demonstratie in aanraking komen met FVD-kiezers.”