Het kabinet begrijpt de vele zorgen van Nederlandse huishoudens die door de hoge inflatie en de alsmaar stijgende energierekening nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Vandaar dat het kabinet een oproep doet aan werkgevers om de lonen te verhogen. Op de korte termijn kan dit de dalende koopkracht afremmen.
"Het zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen. We kunnen dit alleen met elkaar oplossen, dus ook met de werkgevers. Er is ruimte om de salarissen te verhogen", aldus minister Van Gennip.
Het is niet voor eerst het dat het kabinet deze oproep doet. Maar de prijzen zijn de laatste tijd opnieuw gestegen, en dus zijn er weer veel mensen die financieel tegen een muur aanlopen.
"Hier en daar zie je ook wel dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen. We hebben echt een groot probleem als je hoort dat mensen boodschappen terugleggen als ze bij de kassa komen omdat ze het niet kunnen betalen."
Caroline van der Plas vindt het een ondoordachte oproep. 'Maar als werkgevers de lonen verhogen, raken mensen dan misschien hun zorgtoeslag kwijt? Of huurtoeslag? Of komen ze dan in een hogere belastingschaal? Heeft het Kabinet daar over nagedacht?', vraagt de politica zich af op Twitter.
Ze voegt toe: 'En hoe doen we dat met de mensen met AOW? Compenseert Kabinet dat dan?'
Ook senator Henk Otten heeft kritiek op de plannen:
Volgens brancheorganisatie VNO-NCW doen werkgevers echter al veel. 'De cao-lonen gaan ondertussen hard omhoog en ook daarbuiten gebeurt enorm veel', zegt een woordvoerder tegenover BNR. Werkgevers moeten niet voor de ontstane problemen opdraaien, vindt men. 'We kunnen echter nooit alleen de unieke problematiek rondom de hoge energieprijzen compenseren. Zestig procent van de ondernemers kan de kosten nauwelijks doorberekenen'.