Global Center of Adaption is de organisator en de gastheer van de topbespreking. Eerder al concludeerde deze organisatie in een rapport dat er honderden miljarden euro's nodig zullen zijn voor de klimaatadaptie van Afrikaanse landen. Medevoorzitter Feike Sijbesma geeft aan Trouw een inkijkje in het programma gisteren van Rotterdam: "De bedoeling [...] is dat de Afrikaanse regeringsleiders aangeven wat ze nodig hebben, en dat landen als Nederland kijken hoe ze daarbij kunnen helpen."
De aanstaande klimaattop heeft een nieuw focuspunt. In vorige edities lag de nadruk nog op het voorkomen van klimaatverandering. Maar volgens het rapport van GCA is klimaatverandering nu al een feit in Afrika. Daarom kijken ze vanaf dit jaar naar adaptie. Hoe kunnen Afrikaanse landen ermee omgaan? En met de hongersnoden die daardoor toenemen? Volgens Sijbesma wordt het "steeds duidelijker dat klimaatopwarming geen theoretisch probleem van de toekomst is, maar nu al grote effecten heeft". Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de maatregelen die regeringen en bedrijven moeten treffen.
Afrikaanse landen kijken vooral naar het westen voor een oplossing. Vele menen namelijk dat westerse landen de grootste klimaatvervuilers zijn. Volgens Mark Rutte staat Afrika "in de frontlinie van een klimaatnoodtoesand die het niet heeft veroorzaakt". Hulp is daarom nodig. En als het westen niet helpt, zal dit hun uiteindelijk duur komen te staan. Sijbesma vreest in zo'n geval voor een grote stroom klimaatvluchtelingen: "Hongersnoden, droogte en overstromingen werken immigratie in de hand. Massa-immigratie kunnen we in het westen niet makkelijk aan, is de laatste jaren wel duidelijk geworden."
Daarom moet Afrika zo snel mogelijk geworden worden. Sijbesma besluit: "Hulp aan Afrika is dus belangrijk. Om humanitaire redenen en omdat het naar Afrika toe eerlijk is, kijkend naar de oorzaak van klimaatverandering. Maar daarnaast is het dus ook in ons eigen belang."