De Schoo-lezing van onze minister van justitie

Opinie14 september 2022 6 minuten Paul Cliteur
cliteur

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius hield de H.J. Schoo-lezing 2022. Zij begint met: “Vandaag precies 42 jaar geleden, op 12 september 1980, nam in Turkije het leger met geweld de macht over.”

Dat is een prima begin. Maar niet helemaal geschikt voor wat daarop volgt. De minister schetst de gebeurtenissen uit 1980 als een staatsgreep, wat juist is. Maar zij verzuimt te vertellen dat Turkije een turbulente politieke geschiedenis heeft, waarbij het leger niet zelden de seculiere staat beschermde tegen de opmars van de islamisten.

De minister wil het natuurlijk allebei niet, prima, maar dat “het leger” het in Turkije altijd of zelf maar vaak bij het verkeerde eind heeft, is niet zonder meer duidelijk. “Machtsovername door de junta” klinkt heel angstaanjagend natuurlijk, maar de Turkse geschiedenis is er niet een van lieve democratische regimes versus junta’s (wat enigszins de tegenstelling lijkt te zijn in haar rede), maar van de keuze tussen een autoritair seculier bewind en een islamistische theocratie. Helaas is dát het ware dilemma. Het is vaak kiezen tussen twee opties waarbij je de minst kwade moet kiezen. Zie Pierre-Jean Luizard, Laïcités autoritaires en terres d’islam (2008).

Na dit enigszins misleidende begin (maar dat laten we verder zitten), gaat de minister schetsen wat zij ziet als de bedreigingen voor de democratische rechtsstaat in ons land. Wat zij wil verdedigen is: “De vrijheid jezelf te zijn, je uit te spreken, je leven te leiden zoals je dat zelf wilt. Democratische, liberale waarden als de vrijheid van meningsuiting.”

Ja, wie wil dit niet verdedigen? Maar verdedigt haar partij die waarden nog, tegenwoordig? Verdedigt de regering die? Het “koesteren” van de vrijheid, zoals de minister van haar ouders had geleerd is mooi, maar je moet ook een realistische diagnose geven van gevaren die deze vrijheid bedreigen. Als je daarmee, met die diagnose dus, grote fouten maakt, kan je koesteren wat je wil, maar kom je nergens.

Laat ik proberen een paar kanttekeningen te maken bij haar rede. Ik beperk mij tot de eerste helft van haar rede om te voorkomen dat deze tekst te lang wordt.

Daar gaan we dan.

Terecht zegt de minister dat de “rechtsstaat borgt dat elke handeling van de overheid zijn grondslag moet vinden in de wet”. Hear, hear. Mogen we dit opvatten als een subtiele kritiek op alle de rechtsstaat ondermijnende maatregelen die de regering (waar zij nu deel van uitmaakt) heeft genomen in de strijd tegen het virus? Gingen die maatregelen naar het oordeel van deze minister dan toch een beetje te ver? Waren ze onnodig?

Die vraag wordt niet beantwoord in de Schoo-lezing. Wel zegt zij: “En niet zomaar een wet, maar een democratisch tot stand gekomen wet.” Kijk eens aan, corrigeert déze minister het ondemocratisch optreden van haar voorganger? En van het gehele kabinet? Gaat zij dat nu anders doen? Geen noodwetgevingen meer?

Daarop krijgen we geen antwoord. Toch is zij soms best openhartig, zoals hier: “Ook als ik naar mijn huidige portefeuille kijk, moet ik eerlijk zijn. De georganiseerde drugscriminaliteit heeft jaren en jaren welig kunnen tieren en zich in onze samenleving kunnen nestelen.” Prima, dat zei haar voorganger Grapperhaus ook. Hij heeft niets bereikt tijdens zijn ministerschap.

“Daar heeft ook mijn partij met de neus bovenop gezeten. Alle inzet ten spijt, we hadden verder kunnen en moeten zijn, met de aanpak van deze ernstige vorm van criminaliteit.” Oké, dus niet alleen Grapperhaus heeft niks bereikt, ook haar eigen partij niet. Enfin, we spreken elkaar dus over een jaartje weer? Eens kijken hoe de vlag erbij hangt dan.

Spannend wordt het hier: “Er zijn namelijk krachten die heel bewust en systematisch onze manier van leven aanvallen. Door de hoeders van onze rechtsstaat te intimideren. Te bedreigen. En erger.”

Prima, maar wie zijn die “aanvallers” dan? De minister zegt: “Bij directe, rechtstreekse aanvallen op de democratische rechtsstaat denk ik meteen aan de eerste grote politieke gebeurtenissen in mijn volwassen leven, in 2002 en 2004: de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.”

Goed zo. Maar laten we dan ook even benoemen wat in het geding was bij deze twee aanvallen. We willen tenslotte een goede analyse, niet? Daarop moet het toekomstig beleid van het ministerie van justitie gebaseerd zijn. Dus geen gepraat met meel in de mond. Die aanvallen kwamen van:

  1. Extreemlinks (Volkert van der G.); 
  2. Jihadisme (Hofstadgroep, Mohammed B.).

Dus 2002 en 2004 hadden “daders”. En die daders waren dus niet – fasten your seatbelts – de nazi’s, fascisten, racisten, xenofoben, islamofoben, complottheoriebedenkers, wappies – nee, het waren 1. extreemlinks en 2. jihadisme.

Ja, ok, Breivik. Ja, ok, Trenton Tarrant. Maar we hadden het even niet over Noorwegen of Nieuw-Zeeland. Over Nederland ging het. De minister had het over 2002 en 2004 en net als haar voorgangers geen centimeter vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen de drugscriminaliteit, hebben zij ook geen centimeter vooruitgang geboekt in de strijd tegen extreemlinks (2002)  en jihadisme (2004).

Als we dat dan even hebben vastgesteld, kunnen we misschien verder komen met de analyse.

Over 2002 en 2004 zegt de minister dan: “Een hardere klap in het gezicht van de rechtsstaat, kon ik mij niet voorstellen. Ik verwachtte dan ook een compromisloze reactie. Dat Nederland pal zou staan voor de vrijheid van meningsuiting. Maar ik schrok van wat er in werkelijkheid gebeurde. In een deel van de reacties klonk twijfel door. Misschien was het toch beter om een toontje lager te zingen, zo leken sommigen te vinden.”

Paar opmerkingen.

Eerste: 2002 en 2004 waren niet primair een klap in het gezicht van de “rechtsstaat”, maar van de “staat”. Accentverschil, maar toch belangrijk. De staat beoogt handhaving van het geweldsmonopolie op het grondgebied van de staat. En dat lukte dus niet in 2002. Maar het lukte nog veel minder met 2004: jihadisme groeit. Benoem dat. En bedenk een strategie voor de bestrijding daarvan. De mijne? Cultureel contraterrorisme. Het uitdragen van een “tegen-narratief”.

Ik ga dat nu niet uitleggen, maar vervolg mijn analyse van de lezing van de minister. “Na de moord op Van Gogh ontstond discussie om een wetsartikel over godslastering nieuw leven in te blazen. Ik vond en vind dit nog steeds een onvoorstelbare reactie.”

Goed zo, minister. Spot on, godslastering. Maar noem de boosdoeners maar, namelijk uw voorgangers J.P.H. Donner en Ernst Hirsch-Ballin. U gaat breken met dat gepamper. Goed! Dat is het cultureel contra-terrorisme dat u inderdaad moet gaan bedrijven. En zorg dat u goed wordt geïnformeerd over die “godslastering”. Lees The Fall and Rise of Blasphemy Law. Onderschat dit niet. Dit gaat echt een lange strijd worden. Een harde strijd ook. Ik vraag mij af or zich dat realiseert.

Maar met uw ambitie om de vrijheid van expressie te gaan verdedigen waarop het jihadisme een aanslag vormt (Rushdie, Van Gogh, Westergaard, Paty) gaat u in conflict komen met D66, GroenLinks, PvdA misschien, en u zult worden aangevallen in de NRC. U gaat verweten worden dat u “rechts in de kaart speelt”, stereotypen bevestigt over minderheden. De echte schreeuwers gaan u zelf een “islamofoob” noemen. Maar dat geeft niet. Met uw migratieachtergrond bent ú de vrouw om dit te gaan doen. Uw voorgangers in uw partij zijn Ayaan Hirsi Ali en Frits Bolkestein. Uw voorgangers op uw ministerie waren allemaal westerse oikofoben en occidentofoben. Die waren vlees voor de wokies. U niet. Dus hier ligt een historische kans. PVV, FVD, JA21, BVNL, ze gaan u allemaal helpen. SP ook wel misschien.

U komt alleen echt op voet van oorlog te staan met D66. Die faciliteren het jihadisme. Maar zelfs het CDA doet dat niet meer, na eerst dramatische soumission onder Balkenende (“Zo gaan we niet met elkaar om”) en Donner (sharia? Ook goed hoor, mits bij meerderheid van stemmen aangenomen).

Kijk, hier neemt de minister haar voorgangers in het justitiebeleid op de korrel (Donner en Hirsch Ballin): “In de nasleep van de internationale cartoonrellen en de film Fitna werd in mei 2008 cartoonist Nekschot door tien politieagenten van zijn bed gelicht omdat hij de islam zou hebben beledigd. Na anderhalve dag was hij weer vrij, maar het signaal was duidelijk: Nederland is onder druk te zetten, de vrijheid van meningsuiting is onderhandelbaar.”

Goed dat u dit zo duidelijk zegt! En hier mag nog wel bij: die Nekschot werd dus van zijn bed gelicht onder uw voorganger Hirsch Ballin. Zou ik toch nog even duidelijk zeggen, als ik u was, want op uw ministerie werken wellicht nog mensen die dit beleid van appeasement ten aanzien van het jihadisme (blaming the victim) hebben vorm gegeven. Die ambtenaren moeten goed weten dat nu, onder uw bewind, een andere wind waait.

Tot zover de eerste helft van uw lezing. Over dat tweede deel heb ik ook nog wel wat te zeggen, maar ik laat het voor nu even hierbij. Want ik wil niet teveel van uw tijd vragen. Misschien kom ik er nog op terug.

----------------------
Paul Cliteur is coauteur van “Rushdie’s critics”, The Fall and Rise of Blasphemy Law (2016).

Meerartikelen

Timmer
Nieuws

BIJ1-voorzitter citeert massamoordenaar Lenin in haar afscheidsbrief

Rebekka Timmer, de huidige partijvoorzitter van BIJ1, heeft voor de nodige consternatie gezorgd. Enerzijds door haar vertrek aan te kondigen, anderzijds door in haar afscheidsbrief instemmend Lenin te citeren. Het is niet voor het eerst dat BIJ1 open

Timmermans
Nieuws

Timmermans op matje geroepen door factcheckers: deed onjuiste beweringen bij NPO-programma

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans was te gast bij Op1 waar hij zijn zorgen uitte over Nederland. Volgens Timmermans heeft 13 jaar Rutte ervoor gezorgd dat de overheid compleet is uitgehold. Echter klopt deze uitspraak niet, de overheid is qua m

Wilders
Achtergronden

Het electorale landschap zag vele verschuivingen in de afgelopen twee jaar: voorbode voor verkiezingen?

Het waren twee onstuimige jaren in Nederland en dat is goed te zien in lange trendanalyse van de peilingen. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft de politieke en electorale verschuivingen van afgelopen twee jaar op een rijtje gezet. Wat opvalt? Dat er b

Verdonk
Video

Komt er in november een échte omslag in de Nederlandse politiek?

Hoe gaat het politieke landschap er uit zien na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november? Dat is de grote vraag bij veel Nederlanders op dit moment. In een exclusief video-interview vertelt Rita Verdonk aan NieuwRechts dat zij hoopt dat mensen stem

Veenpluis
Nieuws

Stikstof-gevoelig plantje duikt op naast veehouderij in Woerden

Boer Koos van der Laan kijkt verbaasd op, als hij het plantje veenpluis aantreft naast zijn erf. Normaal gesproken groeit dit plantje alleen in stikstof-arme moerasgebieden, maar ditmaal ook naast Koos' veehouderij. 'Is dit hét teken dat landbouw en

Jan Roos
Achtergronden

Jan Roos fileert 'klimaatstress' onder jongeren: "Media maakt hen gek"

Uit een Ipsos-onderzoek blijkt dat veel jongeren klimaatstress ervaren. Opiniemaker Jan Roos vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. "Dit is het resultaat van wat de media dagelijks voorschotelt", vertelt hij bij Roddelpraat. Volgens het Ipsos-onder

Ongecensureerd Nieuws
Nieuws

Worden A12-blokkeerders betaald? "Ik heb geen zin in dit interview"

Al bijna een maand lang blokkeert Extinction Rebellion dagelijks de A12 in Den Haag. Verslaggever Tom Kroes, van Ongecensureerd Nieuws, besluit er een kijkje te nemen. Maar tot zijn verrassing hebben weinig activisten zin in een interview. Op de A12

Polen
Nieuws

Immigranten bestormen Poolse grens: 'Stoottroepen van het multiculturalisme'

Afgelopen weekend zijn er schokkende beelden opgedoken uit Polen. Hordes migranten bestormen daar de grens. De Poolse grensbewaking is met man en macht bezig om de agressieve asielstroom tegen te houden. Vorige week lag ook al de Hongaarse grens onde

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Pieper Omtzigt
Nieuws

Omtzigts partijvoorzitter stapt op na porno-rel

Hein Pieper, de voorzitter van Omtzigts partij NSC, is dit weekend opgestapt. Er smeulde al lange tijd een porno-affaire, en nu heeft hij besloten de eer aan zichzelf te houden. Vorige maand vertrok ook al Omtzigts woordvoerder na amper drie uur. Ein

Asiel
Nieuws

Dit is hoeveel euro één Van der Valk-hotel krijgt voor drie jaar lange opvang asielzoekers: bijna 30 miljoen

Afgelopen dagen is er veel consternatie ontstaan naar aanleiding van het nieuws dat de Van der Valk-familie miljoenen euro's verdient aan de opvang van asielzoekers. Voor het opvangen van duizenden asielzoekers in diverse Van der Valk-hotels wordt he

50Plus
Nieuws

Congres 50Plus helemaal ontspoord: politie verwijdert kandidaat-lijsttrekker uit zaal na verzoek partijvoorzitter

Zaterdag had 50Plus een groot partijcongres georganiseerd in de aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Het congres liep echter anders dan men had gehoopt. De partij kampt al langer met heftige interne ruzies, maar gisteren liep het even

Politiek
Video

Hoe een falende minister De Jonge continu wordt beloond

Hugo de Jonge maakte als coronaminister enkele pijnlijke missers, toch werd hij na dit ministerschap beloond met een nieuwe ministerpost. Hoe kan dat? In een exclusief video-interview met NieuwRechts kraakt BVNL-voorman Wybren van Haga enkele kritisc

Slowakije verkiezingen
Nieuws

Hebben Polen en Hongarije een nieuwe bondgenoot in EU? EU-kritische partij wint verkiezingen Slowakije

De nationalistische sociaaldemocratische partij Smer, onder leiding van voormalig premier Robert Fico, wint de verkiezingen in Slowakije. Smer is de grootste geworden met 42 zetels. De sociaal-liberale partij Progressief Slowakije is tweede geworden,

Lars Doorten
Opinie

Jij moet het doen, een ander niet

Als ik mij ergens aan erger de laatste tijd, is het wel dat een bepaalde groep mensen constant met hun vingertje naar anderen wijzen. Het is nooit hun eigen schuld, maar altijd die van een ander. Maar goed, het is natuurlijk ook makkelijker om andere

Tino Chrupalla
Nieuws

Bankaccount AfD-politicus is opgeschort: 'Door mijn rechtse opvattingen'

Tino Chrupalla, één van de leiders van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), stelt dat zijn bankaccount is gesloten vanwege zijn politieke overtuigingen. Hij had een account bij Postbank, een onderdeel van de zeer grote Deutsche Bank.

Toine Manders
Nieuws

BVNL-kandidaat noemt belasting diefstal: "Ik krijg een beetje een DDR-gevoel"

BVNL Tweede Kamerkandidaat Toine Manders noemt belasting een vorm van diefstal. SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt of hij gebruik maakt van een sociale huurwoning. Manders vindt de suggestie dat hij dankbaar zou moeten zijn voor zo'n woning, nadat de

A12
Nieuws

Video| Nederlandse automobilist gaat tekeer tegen klimaatactivisten die A12 blokkeren: "Wat doe jij dan!"

Een automobilist is vrijdag in conflict gekomen met klimaatactivisten op de A12. Al wekenlang wordt de A12 dagelijks geblokkeerd door klimaatactivisten. Vrijdag wilde een automobilist langs de demonstratie rijden maar een klimaatactivist provoceerde

Zweden
Nieuws

Zweden gaat migratiebeleid versneld aanscherpen rondom gezinshereniging

Al dit najaar zal de Zweedse regering een aanscherping van het migratiebeleid doorvoeren. Het gaat onder meer om een inperking van de gezinshereniging en de mogelijkheid om een verblijfsvergunning op humanitaire gronden te verkrijgen. Niet voor niets

Braverman
Achtergronden

Britse minister doorprikt liegende asielzoekers: 'Ze doen alsof ze homo zijn'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, maakt zich grote zorgen om fraude bij asielaanvragen. Volgens haar gebeurt het regelmatig dat asielzoekers onterecht een verblijfsstatus verkrijgen door te liegen over hun reden van asiel.

Van der Valk
Nieuws

Ruzie binnen Van der Valk-familie over miljoenenopbrengst asielopvang

Asielzoekers worden in Nederland massaal opgevangen in door de overheid betaalde hotels. Grote hotelketens zoals Van der Valk varen daar uiteraard wel bij en verdienen miljoenen Nu komt echter naar buiten dat er binnen de familie van Van der Valk gro