Zoals elk jaar presenteert het actualiteitenprogramma EenVandaag het Prinsjesdag-onderzoek. Maar dit jaar blijkt het Opiniepanel van 30.000 leden niet zo positief. Nog maar 15 procent heeft vertrouwen in kabinet-Rutte IV, en tweederde wil nieuwe verkiezingen.
Het gebrek aan vertrouwen heeft meerdere redenen. De vele crises, het pessimistische toekomstbeeld, en ook de politici zelf blijken de hoofdfactor. 'Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire maar 10 maanden later zitten dezelfde poppetjes weer op dezelfde plek,' schrijft een deelnemer. Een ander panellid schrijft: 'Het is een opeenstapeling van flagrante missers en vooral het onvermogen om deze missers te herstellen.' Veel panelleden zeggen dat ze het vertrouwen al verloren tijdens de formatie.
Vanwege het gebrek aan vertrouwen zijn nieuwe verkiezingen geen taboe meer. Sterker nog: 65% heeft dit liever, dan dat het kabinet nog een half jaar blijft doorregeren. Vooral de kiezers van PVV, SP, FVD, JA21 en BBB zien nieuwe verkiezingen wel zitten. De percentages per partij kunnen daar oplopen tot 97 procent. Eén panellid schrijft: 'Dit kabinet heeft de meerderheid van Nederland volledig verloren met het stikstof-, asiel- en energiebeleid. Daarnaast zijn ze het onderling zeer oneens in de coalitie waardoor er geen daadkrachtig optreden mogelijk is. Nieuwe verkiezingen zijn nodig om dit op te lossen.'
Maar bij de D66-kiezers ziet slechts 37 procent dit zitten, en bij de VVD maar 41 procent. De tegenstanders van nieuwe verkiezingen vrezen juist een lange formatie, en daardoor een verergering van de huidige problemen.
Daarnaast blijken veel panelleden ook over de toekomst weinig optimistisch. Zo denkt 80 procent dat de koopkracht nog verder zal verslechteren; 72 procent denkt dat de energiecrisis verergert; 69% denkt dat de asiel- en wooncrisis verslechtert.