Het is niet voor het eerst dat er meldingen komen over het gedrag van Arib. In 2014 kreeg Arib negatief stemadvies van 75 PvdA-fractiemedewerkers om fractiesecretaris te worden, omdat Arib niet met personeel zou kunnen omgaan. 'Ze heeft zich onhebbelijk, autoritair en onaangenaam gedragen,' lichtte destijds een fractiebron toe aan de Volkskrant.
In juni 2017 stapte een griffier van de Tweede Kamer, Renata Voss, op na een ruzie met indertijd Kamervoorzitter Arib. En in februari 2021, toen Arib kon worden verkozen voor een nieuw termijn als Kamervoorzitter, kwamen er op nieuw klachten. "Ze maakt misbruik van haar positie. Dat hoort niet bij een Kamervoorzitter. En daarom is het kwalijk. Ze ondermijnt de democratie door misbruik te maken van haar positie," zei een melder destijds aan RTL Nieuws.
Nieuwe klachten van anonieme melders
In juli dit jaar zijn er twee nieuwe klachten binnen gekomen. Voor één melder was dit naar aanleiding van Aribs benoeming als voorzitter van Tijdelijke Commissie Corona, die een parlementaire enquête zal voorbereiden naar het coronabeleid. 'Ik en vele ambtenaren met mij, hadden gehoopt dat Mw Arib na haar schrikbewind (…) in de zijlijn van de politiek terecht was gekomen waar zij geen schade meer aan ambtenaren kan aanrichten.'
Maar dit bleek niet het geval, en dus kwamen er twee nieuwe klachten over vermeend grensoverschrijdend gedrag. Twee anonieme melders in juli dit jaar spreken van 'machtsmisbruik', 'een schikbewind' en 'een onveilige werkomgeving'. De landsadvocaat heeft gezegd dat deze melden zouden 'passen bij eerdere (concrete en ernstige) signalen van een onveilige werkomgeving'. Volgens hem wijzen de anonieme brief op een 'breder, structureel advies'.
Vanwege dit advies heeft de leiding van de Tweede Kamer, voorgezeten door Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66), nu besloten om een onderzoek in te stellen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib.
"Vera Bergkamp is hier verantwoordelijk voor"
Arib is allerminst blij hiermee. "Vera Bergkamp is hier verantwoordelijk voor. Dit is de lelijke kant van de politiek. De vorige dolk was het stuk op de site van RTL Nieuws [in februari 2021], toen ik kandidaat was voor het Kamervoorzitterschap. Daar heeft Bergkamp ook een rol in gespeeld. Dat was kennelijk niet genoeg," laat zij weten aan Algemeen Dagblad.
Op Twitter schrijft zij: 'Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving.' Ook schrijft ze: 'Opnieuw een "anonieme", politieke dolksteek in mijn rug. Dit is de lelijkste kant van de politiek; een kant waar ik mij als Kamerlid én als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet. Ik moest via NRC vernemen dat er een onderzoek naar me wordt ingesteld.'
Dit laatste wat Arib zegt, klopt. De aankondiging van het onderzoek is namelijk naar de pers gelekt, en niet persoonlijk aan Arib gemeld. "Het Presidium betreurt het zeer dat het advies van de landsadvocaat naar buiten is gekomen, voordat met betrokkene is gesproken," laat Bergkamp weten. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower vindt dat Arib aangifte moet doen vanwege het lekken van de gevoelige informatie.
Bergkamp heeft Arib uitgenodigd voor een gesprek, om het alsnog te bespreken. Maar hierop zal Arib echter niet ingaan, heeft ze laten weten. Evenmin weigert ze mee te werken aan het aangekondigde onderzoek. "Dat is een circus, een poppenkast en een politieke aanfluiting," vindt Arib. Sinds vorige ligt Bergkamp zelf onder vuur, omdat ze niet genoeg orde zou kunnen houden in de Tweede Kamer. Destijds weigerde ze hier aanvankelijk op te reageren.
D66 verzon drankroddel over Johan Remkes
Vorig jaar kwam er een drankroddel over informateur Johan Remkes naar buiten. Twee maanden later echter bleek dat D66 deze roddel had verzonnen nadat Remkes boos was uitgevallen tegen D66-leider Sigrid Kaag. Hij zou Kaag hebben beschuldigd van 'schijnbewegingen' naar de ChristenUnie, tijdens het formeren van een coalitie.
Deze berisping van Remkes viel niet in goede aarde bij D66. De partij bracht vervolgens de roddel naar buiten dat Remkes onder invloed van drank was. D66-lid Blanca de Louw had hierop toen kritiek. Zij vond dat 'het besmeuren van de informateur' niet paste in het door Sigrid Kaag beloofde 'nieuwe leiderschap' en 'nieuwe bestuurscultuur'.
"Gooi elke kleurling die niet zielig is voor de bus"
Afgelopen februari kreeg Kamerlid Nilüfer Gündoğan te maken met klachten over vermeend grensoverschrijdend gedrag. De partij Volt schorste haar toen als fractielid. Later oordeelde de rechter dat dit onrechtmatig was gebeurd. Er dient nog wel een hoger beroep. Begin deze maand zei Gündoğan hierover: "Er is karaktermoord op mij gepleegd. Het is een hel geweest. En nog altijd zit ik in het staartje van de hel."
Naar aanleiding van de zaken met Gündoğan en nu Arib, schrijft columnist Zihni Ozdil op Twitter: 'Rechts Nederland maakt een Koerdische vluchtelinge minister. Progressief en zogenaamd inclusief Nederland gooit elke kleurling die niet zielig is voor de bus. Triest.'