"Toen de gaskraan dichtging in 2018, waarschuwde mijn partijleider Baudet al: de prijzen gaan enorm stijgen, we worden afhankelijk gemaakt van de internationale gasmarkt. Vorig najaar waren de prijzen al aan het stijgen, we waren al afhankelijk geworden van de internationale gasprijzen. Toen zei ik al tegen staatssecretaris Yesilgöz: 'Laten we Groningen openstellen.'"
Maar dat gebeurde destijds niet. Daarom houdt Jansen nogmaals een pleidooi voor Gronings gas: "Dat kan gewoon. Er zijn gewoon technisch mogelijkheden om dit veilig te doen: om de bevingsschade te herstellen, om mensen veilige huizen te geven, om mensen ook ruimhartig te compenseren. Geef die mensen al gewoon waar ze decennia recht op hebben, maar geef Nederland ook weer het gas dat het nodig heeft."
Jansen vervolgt: "Want wij kunnen voor een heel groot deel onafhankelijk worden van de internationale markt. Er wordt nu al 20 miljard kuub per jaar uit de grond gehaald, en dat gaat bijna allemaal naar het buitenland voor onbekende bedragen. Nederlandse huishoudens hebben maar 10 miljard kuub per jaar nodig. Het zit gewoon in de grond; we kunnen het er gewoon zelf uithalen. We kunnen dit gewoon tegemoet laten komen aan onze eigen mensen. Maar het kabinet wil er niet aan."
Pieter Omtzigt wilde inzicht in contracten
Twee weken geleden wilde Kamerlid Pieter Omtzigt al inzicht krijgen in de 20 miljard kuub Gronings gas dat jaarlijks naar het buitenland verdwijnt. "Ik wil die contracten op tafel binnen 48 uur. Wie koopt dat gas en tegen welke prijs?" zei hij destijds tijdens een commissievergadering.
Omtzigt stelde dat het nu zo is dat we ons eigen gas relatief gezien voor vrij weinig geld verkopen, terwijl we voor een maximumprijs inkopen. "Ik wil weten wie daar verantwoordelijk voor is," vond hij. Zijn motie om hierover inzicht te verkrijgen, werd vorige week echter weggestemd in de Tweede Kamer.