Voormalig Kamervoorzitter Arib stapt op als Kamerlid: 'Voel me niet vrij en veilig'
PvdA-politica en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer. Dat heeft Arib zaterdagavond via Twitter laten weten. Afgelopen week lekte via NRC uit dat het presidium Arib onderzocht voor grensoverschrijdend gedrag. Volgens haar ging het om een dolksteek door huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66).
'Ik ben veel gewend, maar de (anonieme) dolkstoten van de laatste dagen hebben ertoe geleid dat ik niet langer wens aan te blijven als Kamerlid', schrijft Arib over haar vertrek.
Zaterdagavond meldt Arib in een verklaring dat er ’grote schade is toegebracht’ aan haar ’als persoon’. 'Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens.' In het bericht laat ze weten de steun van Kamerleden Pieter Omtzigt, Nicki Pouw-Verweij, Caroline van der Plas, Lilian Marijnissen, Esther Ouwehand en Renske Leijten, die het presidium om opheldering hadden verzocht, erg te waarderen.
Mijn besluit waarom ik geen kamerlid meer wil zijn. pic.twitter.com/btLnlNRaY3
— Khadija Arib (@khadijaArib) October 1, 2022
De dolkstoten
Woensdagavond werd gelekt naar de pers dat de leiding van de Tweede Kamer, voorgezeten door Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66), een onderzoek gaat instellen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). De aanleiding hiervoor was het positief advies van de landsadvocaat van twee anonieme klachten over Aribs gedrag uit juli.
De twee klachten spreken van 'machtsmisbruik', 'een schikbewind' en 'een onveilige werkomgeving'. Volgens de landsadvocaat wijzen de anonieme brief op een 'breder, structureel advies'. Arib reageerde verontwaardigd over het onderzoek. Meteen wees ze met de vinger naar Bergkamp: "Vera Bergkamp is hier verantwoordelijk voor." Arib noemde de actie 'een "anonieme", politieke dolkstoot in mijn rug.' Ook eiste ze directe opheldering van Bergkamp: ''Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving.'
Donderdag verscheen Arib in de Tweede Kamer, en sprak ze met de pers. Het Kamerlid ging nu zelfs verder in haar beschuldigingen. Volgens NOS bestempelde Arib het onderzoek als een 'lastercampagne' van Bergkamp tegen haar. Dit zou volgens Arib niet de eerste keer zijn: "Dat deed zij ook in de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter [in februari 2021]."
Volgens NOS heeft Arib gezegd dat Bergkamp actief op zoek ging naar klachten. Dit zou vanaf afgelopen juli zijn gebeurd, toen Arib werd verkozen als voorzitter van de Tijdelijke commissie Corona. Deze commissie gaat de parlementaire enquête voorbereiden naar het coronabeleid.
Arib heeft gezegd dat zij haar functie als voorzitter zal behouden, en dat zij niet zal meewerken aan het aangekondigde onderzoek. Ook weigert ze op de uitnodiging van Bergkamp in te gaan om buiten de pers de gang van zaken te bespreken. "Ik ga niet met haar praten", zei Arib donderdag. "Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan mevrouw Bergkamp of het presidium, zij zijn niet mijn werkgever."