Het wetsvoorstel speelt sinds afgelopen zomer. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei toen: "Er zijn voldoende vrouwen gekwalificeerd voor topfuncties: die moeten ze kunnen krijgen." Ze stelde dat "diversiteit niet alleen een kwestie is van eerlijkheid", maar dat het ook "groei en innovatie stimuleert".
In het wetsvoorstel stond dat grote bedrijven gedwongen moeten worden om vrouwen minstens 40 procent van de topfuncties toe te kennen. Het gaat hierbij om bedrijven met meer dan 250 medewerkers. In gelijke gevallen moeten vrouwelijke kandidaten de voorkeur krijgen boven mannelijke concurrenten.
Als een bedrijf het quotum niet haalt in juni 2026, kunnen er boetes volgen en kan de benoemingen van bestuurders nietig worden verklaard. Volgens het wetsvoorstel gaat het om 'effectieve, afschrikkende en evenredige' boetes. Ook moeten lidstaten informatie gaan publiceren over bedrijven die de doelstellingen halen, als een vorm van 'groepsdruk' en om 'naleving aan te moedigen', meldt Euronews.
Nu is het wetsvoorstel aangenomen door het Europees Parlement, laat Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) weten. Ze schrijft: 'We hebben zojuist een baanbrekende EU-wet aangenomen voor een quotum van 40 procent voor vrouwen in Europese directiekamers.'
In een officiële verklaring laat Wolters weten: 'Meer diversiteit in de bestuurskamers die de beslissingen vormgeven, is goed voor bedrijven, goed voor de samenleving, en goed voor vrouwen.'