Na lang wachten is er eindelijk een commissievergadering gekomen over de digitale euro. SP-Kamerlid Mahir Alkaya werkte de afgelopen 2,5 jaar als verkenner voor de Tweede Kamer op dit gebied, en dit jaar verscheen zijn boek over de digitale euro. Maar Alkaya heeft grote zorgen over dit toekomstige betaalmiddel. Volgens hem zijn de belangrijke beslissingen over de digitale euro al genomen, en is dit weinig democratisch gebeurd.
Hij zegt: "Een debat als deze voelt als mosterd na de maaltijd, als een formaliteit. Dat is pijnlijk voor de democratie. Wat ook pijnlijk is, is dat twee glasheldere moties van de deze volksvertegenwoordiging door Europese instellingen openlijk aan hun laars worden gelapt. Zo willen wij anoniem kunnen blijven betalen, maar zowel de Europese Commissie als de Europese Centrale Bank geven aan geen volledige anonimiteit meer te willen. Men moet zich namelijk vooraf identificeren, en straks geaccepteerd worden om de digitale euro te kunnen gebruiken, terwijl dit bij contant geld natuurlijk niet hoeft."
Hij vervolgt: "Wij willen ook geen programmeerbaarheid, maar Europese instellingen willen al wel programmeerbare betalingen. [...] Begin 2023 wordt de verordening verwacht die als juridische basis moet dienen voor de digitale euro. En ik vrees dat daarin te veel van dit soort belangrijke en ingrijpende beslissingen opengelaten zullen worden, en dat op die manier dus mandaat wordt gegeven aan de Europese Centrale Bank om dit soort ontwerpkeuzes naar eigen inzicht te maken, dus achter gesloten deuren."
Alkaya zegt dat hij ondertussen zijn vertrouwen is kwijt geraakt in het democratische ontwikkelingsproces van de digitale euro. Dit maakt hij duidelijk aan de minister van Financiën, Sigrid Kaag. Alkaya wil dat nationale parlementen inspraak krijgen, en dat hij anders bereid is zijn verkennersschap over dit thema in te leveren.