Voorafgaand aan Helders bezoek is er al veel discussie geweest. Premier Rutte was namelijk eerst van plan samen met koning Willem-Alexander af te reizen naar Qatar. Maar op de aankondiging van deze zware delegatie kom veel kritiek. Dit had te maken met de schending van de mensenrechten en de erbarmelijke omstandigheden van de arbeidsmigranten in Qatar. Premier Rutte wilde echter per se toch naar Qatar afreizen, samen met de koning.
Maar de controverse nam nog verder toe: zo verzocht de Tweede Kamer om helemaal geen delegatie naar Qatar te sturen. Het kabinet legde dit verzoek echter naast zich neer. In plaats daarvan besloot het kabinet om een minder zware delegatie te sturen: Rutte een de koning zouden thuisblijven, en men koos voor de minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder (VVD).
Vroegtijdig vertrek om vlucht te halen
Helder maakt zich sindsdien echter niet bepaald populair. Dit was onder meer omdat zij maandagavond besloot om vroegtijdig een commissiedebat te verlaten. Dit deed zij, omdat zij anders namelijk haar vlucht naar Qatar zou missen. Wat betreft SP-Kamerlid Michiel van Nispen hoefde de minister definitief niet terug te keren. Hij wilde namelijk een echte minister van Sport.
SP-Kamerlid Mahir Alkaya schreef over dit incident: 'Dit is vandaag de staat van onze democratie, dankzij de coalitie van “middenpartijen”. Een minister staat gewoon op en verlaat vroegtijdig een begrotingsbehandeling. Ze wil een vliegtuig naar Qatar halen, terwijl volksvertegenwoordigers juist geen afvaardiging naar het WK willen.'
Controverse met OneLove-speldje
Inmiddels is Helder in Qatar. Daar moedigde zij dinsdagmiddag het Nederlandse elftal aan tijdens hun wedstrijd tegen de organisator van het WK, Qatar. Maar opnieuw is er controverse ontstaan rondom Helder. Het Nederlandse elftal besloot namelijk dat hun aanvoerder, Virgil van Dijk, geen OneLove-band zou dragen, omdat hij anders een gele kaart zou krijgen. De OneLove-band is een steunverklaring voor inclusiviteit en gelijke rechten: iets waar Qatar niet bepaald bekend om staat.
Daarom kondigde Helder van tevoren aan dat zij een OneLove-speldje zou dragen. Maar bij de WK-wedstrijd bleek dat ze een sjaal droeg om het speldje expres te verbergen. Dit kon rekenen op verbijsterde reacties. Columnist Jan Dijkgraaf schreef in een open briefje aan Helder: 'Zwaarder kun je niet voor lul worden gezet.' GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vond: 'Grootse en mooie woorden vooraf. Maar als het erop aankomt geen enkele lef.'
De volgende dag besloot Helder toch wat op haar Twitter-account te zetten over het speldje. Ze schreef: 'Gelijkheid en verbinding. Dat is waar OneLove voor staat. Voor trots zijn op wie je bent - op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid - en voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd.'
Ze besloot: 'Ik droeg vandaag het OneLove-speldje en heb de FIFA aangesproken op het verbod van de aanvoerdersband. Al is niet de vorm, maar de boodschap van belang.'
Op bezoek bij ministers
In Qatar heeft Helder een druk schema. Ze heeft veel afspraken met verschillende organisaties, en met arbeidsmigranten. Ook had zij een gesprek met drie Qatarese ministers. Met de minister van Arbeid sprak zij over 'mensenrechten en arbeidsomstandigheden'. Met de Minsiter van Staat voor Buitenlandse Zaken sprak zij over 'samenwerking, mensenrechten, energielevering en gezondheidszorg'. En met de minister van Sociale sprak zij over 'het belang van inclusiviteit en gelijke rechten'.
Met name dit laatste gesprek kan rekenen op veel verbazing. Iemand zegt: 'U zult vast een onuitwisbare indruk hebben gemaakt.' Iemand anders schrijft: 'In alle eerlijkheid: doet mij denken aan een bericht van De Speld.' Een ander schrijft: 'Wat een komedie.' Ook is er een reactie: 'Mooi praatje voor de bühne, mevrouw!' Iemand vraagt: 'Kent u geen schaamte?' Een ander vraagt tot slot: 'Dit is satire neem ik aan?' Bij dit laatste gesprek was duidelijk te zien dat Helder niet het OneLove-speldje op had.