Het kabinet gaat er alles aan doen om de stikstofuitstoot snel te verlagen, aldus de VVD-bewindspersoon. Volgens Van der Wal kan dit alleen gebeuren als boeren en bedrijven snel worden uitgekocht. De overheid moet dan ook snel om tafel gaan met deze beroepsgroepen.
Landbouwminister Adema wil de persoon zijn die met boerenorganisaties om tafel gaat om een deal te sluiten met boeren die willen doorgaan met hun bedrijf. Een akkoord daarover is er voorlopig nog niet, aldus de minister zelf. Er is volgens hem geen "harde termijn" over wanneer dit moet worden bereikt.
Van der Wal weigert grondwettelijk informatieverzoek
BBB-leider Caroline van der Plas is woest op Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Zaterdag bleek uit een column dat Van der Wal - vermoedelijk expres - weigert een document met essentiële informatie over de stikstofnormen te delen met de Tweede Kamer. Van der Plas wil dit document nu alsnog, en beroept zich hierbij op de grondwet.
Maar Van der Wal weigerde woensdag het document vrij te geven. Hierover is Van der Plas nu boos: 'Het Kabinet en deze minister tornen aan dit democratische recht door glashard te weigeren deze voorstudie te delen. Schandalig.'Maar voorlopig is de informatie nog niet vrijgegeven. Woensdag reageerde minister Van der Wal op het verzoek, maar ze toonde zich sceptisch over de uitvoer. Volgens haar het document namelijk een 'ambtelijke conceptversie': "En wij hebben gewoon in ons kabinetsbeleid staan dat wij die niet delen."
Van der Plas is het hiermee echter niet eens: 'Als Kamerlid heb je gewoon het recht op deze informatie als Kamerlid en gekozen volksvertegenwoordiger. Het Kabinet en deze minister tornen aan dit democratische recht door glashard te weigeren deze voorstudie te delen. Schandalig.'
Van der Wal krijgt ook meteen kritiek van De Telegraaf-journalist Mike Muller. Volgens hem is het geen excuus dat het document een conceptversie is: 'Het kabinet deelt al tijden geen concepten. Het is beleid geworden sinds de invoering van Woo... (Die wet die meer transparantie moest brengen). Ondanks dat rechters ook al oordeelden dat dit tegen de wet is.'
Muller citeert een uitspraak van advocaat Cornelis van der Sluis: "Het begint inmiddels gênant te worden hoe vaak het Rijk dit jaar op de vingers is getikt voor het klakkeloos stellen dat concepten nooit openbaar gemaakt hoeven te worden."