'Achttien van de negentien landen hebben onregelmatigheden of fraude geconstateerd en al die gevallen onderzocht. Dit leidde tot de terugvordering van oneigenlijk gebruikte middelen in dertien landen', schrijft de Europese Rekenkamer in een statement.
Daarnaast is het rapport, geschreven door de financiële waakhond van de EU, ook kritisch op de effecten van het coronafonds. Het fonds is in leven geroepen om de Europese economieën aan te zwengelen, maar tot op heden is hier nog niet heel veel sprake van: 'Het effect van het coronafonds op het behoud van werkgelegenheid kan niet goed worden beoordeeld, vanwege de manier waarop de Europese Commissie het nieuwe instrument heeft ontworpen en vanwege een gebrek aan goede gegevens op nationaal niveau', zo valt te lezen.
Bij Sven op 1 reageerde voormalig minister Stef Blok op de grootschalige fraude: "Bijna alle landen die geld geleend hebben, staan nu ook op de lijst met fraudesignalen. Dat moet verder uitgezocht worden, maar het is wel zorgelijk." Volgens Blok is de term 'fraude' overigens wel meteen een harde term en moet men eerst onderzoeken om wat voor fraude of geldmisbruik het gaat: "We gaan nu kijken of de lidstaten van Europa eigenlijk hun controle zo hebben ingericht dat ze fraude kunnen opsporen. Daar zijn eerlijk gezegd ook wel opmerkingen over te maken. Wanneer je honderden miljarden uitgeeft, komt gelukkig heel veel geld goed terecht, maar de ervaring met Europees geld is dat de verleiding voor fraude groot is."
In totaal omvat het coronafonds, leningen tegen een lage rente niet meegerekend, 100 miljard euro. Zo'n 92 miljard euro uit dit fonds is al gebruikt door 19 lidstaten. Ongeveer een helft van dit geld is gegaan naar Italië en Spanje.