Op de website van World Economic Forum worden 'diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit' als twee speerpunten genoemd, vooral op de werkvloer. In 2021 presenteerde het WEF nog een eigen initiatief (Partnering for Racial Justice in Business) om 'institutioneel racisme op de werkvloer' aan te pakken onder 'ondervertegenwoordigde raciale en etnische identiteiten'.
Het WEF is zich goed bewust van hun missie: 'Professionals van kleur en etnische minderheden worden nog steeds geconfronteerd met raciale onrechtvaardigheid en ongelijkheid op de werkvloer, en ze zijn ernstig ondervertegenwoordigd in leiderschap,' staat er onder meer op de website.
Toch lijken hun doelstellingen niet voor henzelf te gelden. Op de Duitse vacaturesite Jobwrk is er deze week een vacature online gekomen van het Zwitserse bedrijf BNL Clean Energy uit het plaatsje Cham.
Het bedrijf zoekt zes 'blonde hostessen (v) voor het de WEF-bijeenkomst in Davos'. De vrouwen moeten in de leeftijd zijn van 18 tot 26 jaar en 'onze klanten naar behoren kunnen vertegenwoordigen'. Het gaat om 'normale hostessbezigheden'. De vergoeding bedraagt 150 euro per dag voor vijf dagen werk, dus 750 euro per week. Ook krijgen de toekomstige medewerksters 'uiteraard' hun vlucht, onderkomen en verpleging vergoed.
Wervingsfase vroegtijdig beëindigd
Op de vacature staat dat solliciteren kan van 16 tot 20 januari 2023. Maar inmiddels is dit niet meer mogelijk, omdat de wervingsfase vroegtijdig is beëindigd. Kort nadat de vacature werd aangekondigd, ontstond er namelijk al snel ophef over de vacature, zeker omdat er expliciet wordt gevraagd naar blonde sollicitanten.
Inmiddels heeft het Zwitserse bedrijf BNL Clean Energy expliciet afstand genomen van de vacature. Het bedrijf zegt tegen de Zwitserse nieuwsmedium Blick niet af te weten van de sollicitatie, en de vacaturesite Jobwrk niet te kennen. "Al meer dan 10 jaar kunnen we met succes hostesses boeken voor onze reguliere evenementen," laat een woordvoerster weten aan Blick. "De BNL -groep heeft overwegend vrouwen van alle leeftijden, maten en haarkleuren in dienst."
BNL vermoedt dat een bedrijf dat tot hun organisatie in Duitsland behoort de vacature online heeft gezet. Dat zou ook verklaren waarom de vergoeding in euro's wordt gepresenteerd, en niet in Zwitserse frank. Blick merkt op dat na hun telefoontje met BNL de vacature uit het netwerk is verdwenen. 'Op het hoofdkantoor in kanton Zug is men blijkbaar op zoek naar de verantwoordelijken voor de weergave van de seksistische vacature,' schrijft het medium.