Sinds augustus 2021 overlijden er wekelijks om onduidelijke redenen honderden Nederlanders meer dan verwacht. De onduidelijkheid bestaat, omdat het RIVM tot nu toe niet de de brondata heeft vrijgegeven. Diverse oppositiepartijen, zoals de PVV, JA21, FVD en fractie Omtzigt, pleiten al langer voor meer openheid, om zo de onduidelijkheid weg te nemen.
Maar Nederland kampt niet als enige momenteel met oversterfte. Het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano brengt naar buiten dat ook België veel meer overlijdens heeft dan voorspeld.
De zomer van 2022 was zeer warm, meldt Sciensano. Ondanks vier waarschuwingsfasen van het afgekondigde Ozon- en hitteplan waren er 2291 bijkomende stergevallen. De hele zomer was er sprake van tussen de 12,2 tot 14,1 procent oversterfte. Vooral onder vrouwen (10,6 procent), en dan zeker onder vrouwen boven 85 jaar (14,1 procent) waren er veel sterfgevallen. Bij mannen (1,8 procent) was de oversterfte veel kleiner.
De redenen van de oversterfte zijn vooralsnog onduidelijk. Sciensano zegt nog niet over de specifieke doodsoorzaken te beschikken, waardoor de redenen niet kunnen worden aangewezen. Wel sluit het instituut de enorme hitte niet uit als oorzaak: er was een piek in het aantal sterfgevallen tijdens de warmste week van de zomer (18 juli).
Tot slot meldt Sciensano dat alleen het coronavirus geen voldoende verklaring is voor de oversterfte. Het totale aantal sterfgevallen is namelijk hoger dan het aantal sterfgevallen aan corona.
Eerder sprak NieuwRechts met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester over de mogelijke oorzaken van de oversterfte. Lees hier het interview.