Daarom vreest De Jong dat het oude pensioenstelsel zal worden omgevormd tot een 'extreem onzeker casinopensioen'. Hij voorziet 'enorme pensioentekorten', waarvan de rekening uiteindelijk zal terechtkomen bij gepensioneerde ouderen. Ook was hij woedend op minister Schouten, omdat zij erkende dat er geen aparte reserve is vrijgemaakt voor de burgers die veertien jaar lang onterecht pensioenindexatie zouden zijn misgelopen.
Eind november noemde De Jong Schouten nog de 'buikspreekpop van de pensioenlobby'. Hij vond namelijk dat haar interview in de Volkskrant 'vol misleiding, schaamteloos geacteerde emoties en leugenachtige argumenten' stond. Hij diende eerder later een motie van wantrouwen tegen haar in, omdat zij volgens hem met het pensioenstelsel een "historische fout" beging.
Recent kwam uit een onafhankelijk onderzoek naar voren dat vrijwel alle leeftijdscategorieën erop achteruit zullen gaan bij het nieuwe pensioenstelsel. De Jong was woest en sprak van 'ongekende pensioenroof' door het kabinet.
EU dreigt met korten coronaherstelfonds
Nu is er opnieuw een reden tot verontwaardiging, constateert De Jong. Eind vorig jaar trok EU-medewerker Freek Janmaat al aan de bel: als het nieuwe pensioenstelsel hier niet wordt ingevoerd, zal dat zomaar financiële gevolgen kunnen hebben voor Nederland.
De website Pensioen Pro besloot daarom navraag te doen bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het ministerie van Financiën. De website kwam tot een onthutsende ontdekking: Janmaat had gelijk. Nederland zou worden gekort op zijn deel (4,7 miljard euro) in het Europese coronaherstelfonds als hier niet de Wet toekomst pensioenen (Wtp) zou worden ingevoerd.
De Jong reageert woedend: 'Ons pensioenstelsel met een vermogen van 1500 miljard euro verkwanselen voor een foute deal met Brussel. We worden keihard belazerd. Het kabinet pleegt volop pensioenverraad. Wat is er nu nog meer nodig om deze corrupte bende in maart weg te stemmen?'