Zaterdag vond de blokkade van de A12-snelweg plaats door klimaatactivisten, waaronder Extinction Rebellion. Meer dan duizend activisten blokkeerden urenlang de snelweg, en al snel greep de politie in. Uiteindelijk werden er bijna achthonderd activisten gearresteerd, die bijna allemaal de volgende dag al weer op vrije voeten waren.
Vooraf aan de demonstratie werden zeven klimaatactivisten van hun bed gelicht. Dit was genoeg aanleiding voor de Volkskrant om de statistieken in te duiken. Vervolgens kwam de krant tot een schrikbarende conclusie: tijdens demonstraties zijn er sinds 2020 veel meer Extinction Rebellion-activisten (1200) opgepakt dan boeren (100): ruim het tienvoudige. Daarnaast zou er bij demonstraties van Exctinction Rebellion vaker minstens één arrestaties zijn verricht dan bij boerenprotesten: 22 procent, tegenover 3 procent.
Al snel klinken er verheugde reacties van een klimaatactivist en D66'er. 'Helder,' klinkt het van Extinction Rebellion-aanhanger Hannah Prins. En D66'er Daniël Boosma geeft een opsomming waaruit moet blijken dat klimaatactivisten stelselmatig vaker worden opgepakt.
'Flagrante leugen'
Maar al snel blijkt het één en ander te ontbreken aan de statistieken. 'D66’er verspreidt nepnieuws,' reageert journalist Bas Paternotte.
Een belangrijk feit heeft de Volkskrant namelijk niet meegenomen, erkent de krant zelf ruiterlijk. In augustus 2020 zijn er ruim honderd boeren na een boerenprotest gearresteerd. Sommigen werden vervolgd en veroordeeld tot taak- en zelfs tot celstraffen. De Volkskrant nam deze arrestatiegolf echter expres niet mee zijn grafieken, omdat het hierbij ging om arrestaties ná de demonstratie, en niet tijdens de demonstratie. Ook het feit dat de politie tijdens het genoemde boerenprotest ruim 700 bekeuringen uitdeelde, laat de Volkskrant onbenoemd.
BoerBurgerBeweging-medewerker Alexander Hendriks reageert ontstemd op het artikel van de Volkskrant. 'Complete en flagrante leugen. Het verongelijkte slachtofferschap van Exctintion Rebellion neemt langzaam Willem Engel-properties aan,' schrijft hij.
Bovendien plaatst Hendriks nog een kanttekening. Hij stelt namelijk dat er op het platteland, waar de boeren demonstreerden, veel minder politiemankracht is dan in Den Haag. De Hofstad heeft namelijk vrijwel het dichtst bezette politiekorps van het land. Op deze reden kunnen klimaatdemonstranten dus sneller worden gearresteerd dan boeren, stelt hij: 'Is politie op het platteland dermate wegbezuinigd dat er geen middelen waren om destijds arrestaties te doen? Terwijl Den Haag relatief de grootste politiemacht van Nederland heeft.'
Tot slot maakt de Volkskrant zelf nog een kanttekening bij de statistieken. De krant merkt namelijk op dat het voor veel klimaatactivisten een soort doel op zich lijkt te zijn om tijdens een demonstratie gearresteerd te worden. Op deze manier wordt er namelijk meer 'media-aandacht te krijgen', aldus de Volkskrant. De boeren hebben daarentegen deze strategie niet.