Omroep Ongehoord Nederland krijgt twee weken de tijd om op de voorgelegde sanctie te reageren, na dit tijdsbestek maakt de NPO een definitief besluit. Daarnaast lijkt de NPO voor te sorteren op een exit van de omroep. Zo'n exit-verzoek kan de NPO indienen bij staatssecretaris Gunay Uslu (D66). De NPO gaat hierover pas een beslissing maken als ON met een reactie op de derde sanctie komt: 'Na ontvangst van de zienswijze van ON! en de besluitvorming rond de voorgenomen derde sanctie, zal de Raad van Bestuur zich beraden of er een verzoek aan de staatssecretaris zal worden gedaan om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken', aldus de NPO.
In een reactie op het nieuws van de derde sanctie stelt ON dat het zou gaan om een politieke afrekening: "Deze stap onder leiding van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang kan vrijwel niet anders worden gezien dan als een politieke afrekening van een omroep die met zijn missie en visie een groot deel van de Nederlandse bevolking bedient. Het gedrag van het NPO-bestuur past niet in een volwassen democratie waar persvrijheid het hoogste goed is. Onder het mom van de journalistieke code en het beginsel van de waarachtigheid daarin tracht het NPO-bestuur een links-“liberale” politiek-correcte visie op de waarheid op te leggen aan alle anderen."
"Voor rechts Nederland wil het bestuur geen democratische tolerantie tonen. Het democratische beginsel dat alle maatschappelijke overtuigingen weerspiegeld dienen te worden conform artikel 2.1 van de Mediawet wordt door het NPO-bestuur daardoor met de voeten getreden. Dit is ondemocratisch en vormt een aanval op de fundamenten van onze democratie."