In 2017 kwam De Pauw voor het eerst in opspraak, nadat er meldingen kwamen over grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers van televisiezender VRT, waar De Pauw werkzaam was, meldden dat De Pauw zich verkeerd zou hebben gedragen in de vorm van flirterige sms'jes en vermeende stalking.
De beschuldigingen hadden een directe weerslag op zijn carrière van. De MeToo-beweging was destijds in volle opmars, en VRT besloot de samenwerking met De Pauw onmiddellijk te beëindigen. Zo werd zijn tv-programma per direct opgeschort.
Er volgende zelfs een rechtszaak over het grensoverschrijdende gedrag. In 2021 werd De Pauw veroordeeld door de rechtbank van Mechelen. Hij werd schuldig bevonden aan stalking van vijf vrouwen en aan 'overlast met elektronische communicatiemiddelen' bij één vrouw. De Pauw kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd.
In de afgelopen paar jaar heeft De Pauw veel negatieve media-aandacht gekregen vanwege de MeToo-beschuldigingen. Dit lijkt nu zijn weerslag te hebben gehad. Vanochtend werd hij met spoed van zijn woning naar het ziekenhuis gereden, nadat hij een zelfmoordpoging had gedaan. Inmiddels verkeert hij buiten levensgevaar.
"Een soort paria geworden"
Zijn naasten vertellen hoe De Pauw in de afgelopen jaren te maken kreeg met een grote maatschappelijke weerslag vanwege de MeToo-beschuldigingen. Zijn advocaat, John Maes, vertelt bij Het Laatste Nieuws: "De voorbije jaren werd Bart een soort paria. Voorwerp van spot. Ik vermoed dat dat op een bepaald moment ondraaglijk was." Maes zegt al een tijdje te weten dat het mentaal niet goed ging met De Pauw.
Maes toont zich kritisch op de rechtszaak, waarbij De Pauw werd veroordeeld. Volgens hem heeft dit een grote impact gehad op zijn cliënt: "Deze zaak heeft een dimensie gekregen die het volgens mij nooit had mogen krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de VRT dit dossier van bij het begin verkeerd heeft aangepakt. Als men minder voortvarend was geweest én beter had nagedacht dan was dit nooit tot een publiek proces gekomen."
Hij vervolgt: "Mensen denken soms dat de impact van zo’n proces van je afglijdt. Maar Bart De Pauw is en blijft een mens. Hij heeft dit niet verdiend. Niemand wil nog met hem samenwerken. Zijn vennootschap Koeken Troef! is ondertussen bijna tot niets herleid. Ik kan me voorstellen dat hij geen toekomstperspectief meer zag."
"Laatste tijd heel diep"
Ook zijn vrouw erkent dat er een direct verband bestaat tussen de MeToo-beschuldigingen en de zelfmoordpoging. Aan Het Laatste Nieuws vertelt ze: "Bart zat de laatste tijd heel diep, dat kan je wel begrijpen. Hij loopt rond met groot verdriet, kwaadheid en grote schaamte."
Ze vervolgt: "Hij is al lange tijd in behandeling. Soms gaat het relatief goed met hem. Op andere dagen lukt het niet. We hopen hierdoor te geraken. En willen er nu natuurlijk zijn voor Bart. We willen dit in alle rust nu kunnen verwerken en hopen dat iedereen ons nu ook die rust gunt."