Kaag was aanwezig in Diepenheim om campagne te voeren. Er stond een debat op te planning met onder meer de lijsttrekkers Erwin Hoogland (VVD) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks). Maar voordat Kaag het gebouw kon binnenlopen, werd ze opgewacht door een groep bezorgde burgers, met brandende fakkels.
"D66 maakt het hele land kapot," zegt een vrouw. Kaag vraagt aan haar of ze zich nader kan verklaren, en dat doet ze: "De boeren worden kapot gemaakt, de burger wordt op de kosten gejaagd om allerlei infantiele bezuinigingen aan zijn huis aan te brengen die voor een normaal mens niet te betalen zijn. Denkt u dat wij het kunnen betalen? Ons hele pensioen is naar de kloten geholpen door jullie."
Diverse politici hebben verbolgen gereageerd op het incident. Zo ook GroenLinks-leider Jesse Klaver: 'De zogenaamde 'demonstranten' waren gisteravond niet uit op een gesprek, maar op regelrechte intimidatie van Kaag. Onacceptabel. Debat voer je op basis van argumenten, niet met fakkels, gescheld en intimidatie.'
Echter vond Geert Wilders het hypocriet van Klaver dat hij zich zo nadrukkelijk uitsprak tegen de intimidatie aan het adres van Kaag. Want, zo stelt Wilders, diezelfde dag werd bekend dat een GroenLinks-prominent op de gaslijst stond van een geweldsverheerlijkend klimaatdebat.
'Intimidatie is nooit goed. Maar het kan nog veel erger: uw fractiegenoot en ideoloog, GroenLinks Kamerlid Suzanne Krôger wilde in pakhuis De Zwijger gaan filosoferen over het gebruik van geweld vanwege het klimaat. U bent een verschrikkelijk grote hypocriet.'
Klimaatdebat
Zondagmiddag, op de verjaardag van Pim Fortuyn, werd er een opmerkelijk programma aangekondigd in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. 'Moreel beraad over het klimaat: reflectie over de vraag of we geweld moeten gebruiken om de aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen,' kondigt organisator Progressief Café het programma aan.
Progressief Café beschrijft: 'Heeft het wel zin om in actie te komen als 'het systeem' de happy few dient ten koste van onze planeet? Is vreedzaam protest wel genoeg, of zo het gebruik van geweld, dan wel tegen objecten, dan wel tegen personen, heroverwegen moeten worden? Zo ja, welke prijs zijn we allemaal bereid op persoonlijk niveau te betalen voor onze inzet voor klimaatrechtvaardigheid? Zijn wij bereid om drie tot vijftien jaar in de gevangenis te belanden als gevolg van klimaatactivisme?'
Er wordt een uitgebreide line-up aangekondigd. Niet alleen GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger, maar ook klimaatactiviste Hannah Prins, advocate Bénédicte Ficq, GroenLinks-medewerker Sybren Kooistra en Vera Vrijmoeth, UvA-actiegroep UvA Rebellion, De Groene Amsterdammer-redacteur Jaap Tielbeke, schrijver Kiza Magendane en Greenpeace-directeur Faiza Oulahsen gaan presentie tekenen.
'Wordt GL nu verboden?'
Al snel komt er grote kritiek op het aangekondigde evenement. 'Je verzint het niet. Vorige week: het congres van GroenLinks bestempelt de PVV als “fascistisch”. Wezenskenmerk van fascisme: het gebruik van GEWELD. Vandaag: drie vooraanstaande GroenLinksers gaan spreken over… geweld,' schrijft PVV-Kamerlid Martin Bosma.
Ook PVV-leider Geert Wilders is woest: 'Dus GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger gaat naar een beraad over de vraag of GEWELD gebruikt moet worden om de aanpak van de klimaatdoelen af te dwingen. Gevaarlijk om dat alleen al te overwegen. Wordt GroenLinks nu verboden minister Hanke Bruins Slot?' Hiermee verwijst Wilders naar het D66-voorstel van een versneld partijverbod voor Forum voor Democratie.
Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema vraagt zich af wie nu werkelijk de boeman is: 'Maar WIJ zijn volgens D66 en GroenLinks/PvdA HET gevaar voor de democratie en de rechtsstaat.'