Kaag was aanwezig in Diepenheim om campagne te voeren. Er stond een debat op te planning met onder meer de lijsttrekkers Erwin Hoogland (VVD) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks). Maar voordat Kaag het gebouw kon binnenlopen, werd ze opgewacht door een groep bezorgde burgers, met brandende fakkels.
"D66 maakt het hele land kapot," zegt een vrouw. Kaag vraagt aan haar of ze zich nader kan verklaren, en dat doet ze: "De boeren worden kapot gemaakt, de burger wordt op de kosten gejaagd om allerlei infantiele bezuinigingen aan zijn huis aan te brengen die voor een normaal mens niet te betalen zijn. Denkt u dat wij het kunnen betalen? Ons hele pensioen is naar de kloten geholpen door jullie."
"U bent niet voor Nederland. Rutte ook niet. GroenLinks en Partij van de Arbeid zijn er niet voor de gewone Nederlanders," vult een man aan.
"Ik hoor heel veel boosheid," zegt Kaag. "Ik beantwoord eerst even die vrouw, want zij maakte een opmerking. Er wordt juist heel veel geld aan subsidies vrijgemaakt..."
"Ik wil geen subsidies," antwoordt de vrouw, "want dat maakt mij afhankelijk van de overheid en dan kan ik gemanipuleerd worden. Ik wil dingen zelf betalen. Mijn hele leven lang heb ik mij kapot gewerkt, samen met mijn man, om te betalen wat wij kunnen."
Na het korte gesprek besloot Kaag haar weg te vervolgen naar De Pol, waar het verkiezingsdebat zou plaatsvinden. Tijdens het hele gesprek waren er politieagenten en beveiligers aanwezig.
Afkeurende reacties
Meerdere politici hebben afkeurend gereageerd op de fakkeldragers. Vorig jaar belde een man met een brandende fakkel aan bij Kaags huis in Den Haag. Hij vroeg haar naar buiten te komen, maar dit was tevergeefs. Vorige week is de man veroordeeld door de rechtbank wegens bedreiging.
BBB-leider Caroline van der Plas uit haar ongenoegen: 'Ik weet niet welke nitwits in Diepenheim dachten dat het leuk zou zijn om fakkels mee te nemen,' schrijft ze. 'Maar misschien moeten die lui even nadenken hoe het is als je iemand voor je huis krijgt met fakkel die je toeroept dat je naar buiten moet komen. Ben totaal geen fan van D66, maar doe eens normaal!'
Ook Kamerlid Pieter Omtzigt wil niets weten van de fakkels: 'Fakkels houd je gewoon thuis als je een politicus - of wie dan ook - wilt aanspreken. (Het gevolg is dat, na Geert Wilders, meer politici gedwongen verdwijnen uit de publieke ruimte en niet gewoon aangesproken kunnen worden).'
Premier Mark Rutte is eveneens kritisch op de demonstrerende burgers. Volgens hem hebben ze Kaag geïntimideerd.
Nicki Pouw-Verweij (JA21): 'Wat je ook vindt van het kabinetsbeleid, hoe moeilijk je het ook hebt, hoe hoog de frustratie ook zit: je duwt niemand een brandende fakkel onder de neus. Onaanvaardbaar.'